»Ti Romi ne spadajo v civiliziran svet«

Nestrpnost na Vranovičih: Jezni na veliko družino, ki je zapustila romski geto Sovinek in se preselila na svoje.

Objavljeno
10. marec 2012 22.37
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Vranoviči – Velika romska družina Zvonka Hudorovca, ki se je iz semiškega romskega naselja Sovinek pred kratkim preselila v etnično čisto črnomaljsko vas Vranoviči, tu ni zaželena. Takšno je sporočilo članov vaškega odbora, ki so imeli ta teden sestanek in sklenili, da desetčlanska družina pri njih nima kaj iskati.

»Pa kaj je rinil tja na Vranoviče, saj dobro ve, da nas Ciganov tam ne marajo,« pravi nekdanji Hudorovčev najbližji sosed v romskem naselju Sovinek, ki ne razume, da je Zvonko zapustil občinsko hišo, opremljeno z vodo in elektriko, in se podal v sosednjo občino, kjer se mu ne obeta nič dobrega.

»Tu nam je lepo, tako kot še nikoli. V Sovinek pa se ne nameravamo vrniti,« je včeraj pred svojim novim domom za Nedelo povedal oče sedmih šoloobveznih otrok in enega predšolskega, medtem ko so se deklice sramežljivo skrivale za vrati hiše. S prodajalcem hiše so se dogovorili, da jo bodo odplačali v 30 mesečnih obrokih po 800 evrov, kar znese 24.000 evrov. Avta nimajo, imajo pa konja in dva prašička, ki ju nameravajo rediti do prihodnje zime in nato spraviti v koline, zadovoljno pove gospodarjeva žena Sonja. In kako se razumejo s sosedi? Sonja pravi, da težav nimajo. Vljudno jih pozdravljajo in nekateri odzdravijo, nekateri pa ne, kot da bi bili na njih jezni, čeprav jim niso storili nič žalega. Želijo si le živeti v miru in imeti dobre odnose z vsemi, pravi Zvonko, ki že načrtuje, kaj vse bo počel z domačijo, ko pride pomlad.

Vas je proti

Toda v vasi je dobesedno zavrelo. Predsednik vaškega odbora Vinko Skala, ki je tudi njihov najbližji sosed, brez dlake na jeziku pove, da ta družina »ne sodi v civiliziran svet« in še, da ne ve, kdo je kriv za to, da se oni ne morejo prilagoditi času. Moti ga, ker nimajo greznice, tako da se vse odplake stečejo naravnost v bližnjo reko. Na vprašanje Nedela, ali so vaščanom že povzročili kaj sivih las, odgovori, da za zdaj ne, bojijo pa se, kaj bo, saj jih obiskujejo njihova sestra in še nekateri drugi Romi. Prodajalec hiše Janez Potokar, menda tudi Rom, je Skali povedal, da je njemu prav vseeno, komu hišo proda. Zdaj razmišljajo, da bi zbrali teh 24 tisočakov in se romske družine odkrižali za zmeraj, a zbrati toliko denarja ni mačji kašelj, saj se ljudje komaj prebijajo iz meseca v mesec. Tega, da ima v skladu z 32. členom Ustave Republike Slovenije vsakdo pravico, da se prosto giblje in izbira prebivališče, na Vranovičih očitno še niso slišali.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš, ki se je včeraj udeležil sestanka z vodstvi semiške in črnomaljske občine, je za Nedelo povedal, da sosedje ne morejo odločati, kdo bo zraven njih živel, ter da bodo člani Foruma družini stali ob strani in poskušali prepričati preostale prebivalce Vranovičev, da bodo strpni do novih sokrajanov. Semiški romski svetnik Damjan Hrvat pa meni, da bi morali biti »civili« zadovoljni, da Romi stopajo po njihovih stopinjah in si želijo urediti dom zunaj romskih getov. Predsednica sveta črnomaljske krajevne skupnosti Irena Muc, kamor sodi tudi naselje Vranoviči, je za Nedelo povedala, da ne razume domačinov, ki so pokazali tako nestrpnost do Romov, ki so povsem neproblematični. »Vsi otroci hodijo v šolo, družina kot celota pa se želi socializirati,« je prepričana Mučeva, ki si želi, da bi družina, kjer koli že bo, živela v miru.