Toča pobelila mestne ulice

Med popoldansko nevihto v Mariboru je toča ponekod pobelila mestne ulice. Med močnim nalivom pa je voda zalila okrog 40 objektov.

Objavljeno
12. junij 2014 15.06
Posodobljeno
12. junij 2014 15.06
jsu_toca
Miha Rubin, Maribor, Pi. K., Delo.si, STA
Miha Rubin, Maribor, Pi. K., Delo.si, STA

Maribor - Med današnjo popoldansko nevihto je v Mariboru po 15. uri nekaj časa padala drobna toča (v velikosti lešnika), ki je ponekod pobelila mestne ulice. Med močnim nalivom pa je voda v mariborski občini zalila okrog 40 objektov (stanovanjskih in kletnih), poplavljene so bile nekatere ceste, veter pa je podrl nekaj dreves.

Mariborski gasilci so imeli polne roke dela, predvsem z izčrpavanjem vode. Poleg poklicnih gasilcev so bile na terenu še ekipe osmih prostovoljnih društev. Medtem pa danes še ni delovala obramba pred točo z letalom, ki jo že vrsto let izvaja Letalski center Maribor. Kot nam je povedal predsednik tega centra Jernej Vaupotič, namreč še niso sklenili pogodbe z ministrstvom za kmetijstvo in okolje o sofinanciranju obrambe pred točo.

Predvidoma se bo to zgodilo v naslednjih dneh, pričakuje Vaupotič, tako da bo po njegovih besedah obramba pred točo operativna prihodnji teden. Tudi letos jo bodo sicer izvajali z enim letalom na območju več kot 40 občin severovzhodne Slovenije.

Na Koroškem zalitih nekaj kleti

Na Koroškem je zaradi močnih nalivov zalilo več kleti na območju Raven na Koroškem in Prevalj. Med drugim je na Ravnah zalilo kletne prostore Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Policijske postaje Ravne na Koroškem in Picerije CosaNostra. Zalilo je tudi kleti več hiš, prebivalci Zelenega brega pa poročajo o plazu, kažejo podatki s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na območju Prevalj je meteorna voda zalila kletne prostore doma starostnikov, Gostišča Brančurnik, podrtih je nekaj dreves, na pomoč pa so priskočili gasilci, je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Dodal je, da je ponekod padala tudi drobna toča. Močni nalivi in veter povzročajo težave tudi na območju Ribnice na Pohorju, na območju Podvelke pa je zaradi okvare na daljnovodu 635 odjemalcev ostalo brez elektrike, a so delavci Elektra Maribor okvaro že odpravili.

Zaradi strele zagorel gozd

Težave so tudi na območju Zgornje Savinjske in v Šaleški dolini. V Šaleku je razkrilo delno pokrit stanovanjski blok, ki ga obnavljajo, zaradi udara strele gori gozd v Blatah na območju Rečice ob Savinji, meteorna voda je zalila tudi klet v Zgornjem Dolu v občini Gornji Grad, kjer so na pomoč že priskočili gasilci.

Okoli 15. ure je močno neurje s točo zajelo tudi Maribor z okolico. Med drugim je bil nekaj časa težko prevozen dvoetažni most v Mariboru, saj so bili spodnji vozni pasovi pod vodo. Meteorna voda je med drugim zalila tudi kletne prostore muzeja v Gornji Radgoni. Po podatkih uprave voda zaliva tudi stanovanjsko hišo in hlev na območju Svetega Jurija v Slovenskih Goricah, zalila pa je tudi kleti v večstanovanjskem objektu v Zagorju ob Savi.

Kot je danes še poudaril Velkavrh, je toča poleti možna ob vsaki nevihti, kljub temu pa danes po njegovih besedah ni takih izrazitih pogojev zanjo. Možni so sicer močnejši nalivi, velika je tudi toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33, na Primorskem do okoli 35 stopinj Celzija.

V soboto bo spremenljivo oblačno. Nastajale bodo posamezne plohe in v zahodni polovici Slovenije tudi posamezne nevihte. Še nekoliko hladneje bo. V nedeljo bo pretežno oblačno, padavine bodo manj verjetne.