Todorović: Karavana izbrisanih dosegla namen

Karavana izbrisanih, ki je na povabilo evropskega komisarja Frattinija obiskala Bruselj in predstavila svoj pogled na problem izbrisanih, je po mnenju Aleksandra Todorovića dosegla svoj namen.

Objavljeno
30. november 2006 18.21
Ljubljana - Karavana izbrisanih, ki je 27. novembra na povabilo evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija obiskala Bruselj in predstavila svoj pogled na problem izbrisanih, je po mnenju Aleksandra Todorovića dosegla svoj namen. Poslanci in nevladne organizacije, s katerimi so se izbrisani sešli, namreč menijo, da Slovenija leta 2008 ne more predsedovati Evropski uniji, dokler ne reši problema izbrisanih, so sporočili predstavniki izbrisanih.

Najprej postanek v Trstu, nato Parizu, na koncu še v Bruslju

Sicer pa se je karavana izbrisanih najprej ustavila v Trstu, kjer so jih sprejeli predstavniki deželnega parlamenta in deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine. Poslanci komunistične stranke in zelenih ter poslanci slovenske manjšine so predlagali, da dežela Furlanija-Julijska krajina oz. njene ustanove na evropski parlament in komisijo naslovijo pismo, v katerem bodo omenjene ustanove pozvali k aktivnemu reševanju problema izbrisanih, je dejal Andrej Kurnik.

Po srečanju s sindikatom kovinarjev v Montefalconeju se je karavana ustavila v Parizu, kjer so se v nacionalnem parlamentu srečali s predstavniki štirih političnih skupin, in sicer s predstavniki socialistov, komunistov, zelenih in predstavniki Unije za ljudsko gibanje (UMP). Poslanci omenjenih skupin so sporočili, da bodo o problemu izbrisanih obvestili tudi francoskega predsednika Jacquesa Chiraca. V kolikor Slovenija do leta 2008 ne reši problema izbrisanih, bodo od predsednika zahtevali, da uporabi "vso svojo avtoriteto, da Slovenija leta 2008 ne bo predsedovala Evropski uniji," je še dejal Kurnik.

V Bruslju so se srečali še s politično skupino GUE/NLG, ki združuje evropske komunistične stranke ter komisijo LIBE. Predstavniki obeh organizacij so izrazili mnenje, da država, ki na tak način krši človekove pravice, ne more predsedovati Evropski uniji. Komisar Frattini pa je izbrisanim zagotovil, da bo v naslednjih dneh na pogovor o reševanju problema izbrisanih povabil notranjega ministra Dragutina Mateja, je dejal Todorović.