Tokrat referendum o laboratorijih?

Razkol med direktorji glede nadzora nad vodo in hrano.

Objavljeno
03. januar 2013 21.31
SLOVENIJA LJUBLJANA 28.11.2012J DUSAN HARLANDER PREDAJA PODPISOV ZA REFERENDUM V PARLAMENTU FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto, Milena Zupanič, notranja politika
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto, Milena Zupanič, notranja politika

Novo mesto, Ljubljana - O združitvi zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV) bomo odločali na referendumu, če bo uspelo direktorju ZZV Novo mesto Dušanu Harlanderju s somišljeniki do 6. februarja zbrati 40.000 podpisov. Zbirati so jih začeli danes, strošek referenduma bo 3,7 milijona evrov.

Novomeški ZZV nasprotuje novembra sprejeti noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta predvideva, da se bo sedanjih devet zavodov za zdravstveno varstvo in inštitut za varovanje zdravja združilo v dve nacionalni ustanovi: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, pri čemer bo sedanjih devet regijskih organizacij pod okriljem inštituta nadaljevalo delo.

Po izračunih ministrstva bo država tako prihranila 1,5 milijona evrov na leto, kakovost storitev pa se bo izboljšala, saj je devet laboratorijev za dva milijona prebivalcev preveč. Po Harlanderjevih besedah je predvidena centralizacija neprimerna in škodljiva.

Poudarja, da dobro polovico sredstev za svoje delo pridobivajo z delom na trgu, imajo 115 zaposlenih, od tega jih le sedem plačuje država. »Ni jasno, kako bo država, ki zdaj nameni za to področje 3,4 milijona evrov na leto, prihranila 1,5 milijona evrov, poleg tega pa združevanje pomeni državni monopol in nesprejemljivo birokratizacijo. Dobro delujoči sistem bo v nekaj letih razgrajen, raven javnega zdravja se bo znižala, najmanj četrtina zaposlenih bo odveč, izgubili bomo akreditacije, uveljavili pa se bodo tujci in privatni laboratoriji,« je dejal Harlander.

Povsem drugače ocenjuje prihodnost minister za zdravje Tomaž Gantar: »Ravno nasprotno je. Javno zdravje bo ogroženo, če bo celotni sistem deloval tako, kakor delajo zdaj v Novem mestu.«

Po besedah ministra se novomeški zavod posveča predvsem tržni dejavnosti za potrebe novomeške tovarne zdravil Krka in zanemarja javne naloge. Z zakonom so javne naloge ločene od tržnih, odpuščanj zaradi preureditve ne bo. »Strahovi niso upravičeni, razen strahu direktorja, ker ne bomo potrebovali več toliko direktorjev,« je dejal minister Gantar. Kje bosta sedeža bodočih dveh nacionalnih inštitucij, minister še ni odločil. »Ni nujno, da je sedež vedno v Ljubljani,« je dejal.

V nasprotju z novomeškim direktorjem je preostalih osem direktorjev na skupnem sestanku zakon podprlo, je povedal Milan Krek, direktor ZZV Koper. »Gre za lopovske naveze gospodarstva z javnimi laboratoriji,« ocenjuje. Direktorji menijo, da bo po uveljavitvi zakona področje bolje urejeno, predvsem če jim bo uspelo v ustanoviteljskih aktih nekaj podrobnosti novih inštitucij še dodelati.