Za položaj v. d. direktorja UKC Maribor tokrat pet kandidatov

Presenetljive ponovne predstavitve že znanih imen, nova kandidata sta Janez Lavre in Igor Robert Roj.

Objavljeno
13. junij 2016 22.27
tre*UKC MARIBOR
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Potem ko so pretekli teden zavrnili devet prijavljenih kandidatov so člani sveta UKC Maribor na današnji seji na mizo dobili pet imen, med njimi je bil nedvomni favorit Janez Lavre.

Scenarij izbora za novega direktorja UKC Maribor je zelo nenavaden. Medtem ko se prejšnji teden vsem prijavljenim kandidatom še niti ni uspelo predstaviti, se je že razvedelo, da ne bo izbran nihče, ampak da je v igri za vršilca dolžnosti direktorja Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Tudi Lavre, za katerega je navijala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je potrdil, da bi ga funkcija zanimala, ni pa pojasnil, zakaj se na razpis ni tudi formalno prijavil.

Vendar se je na seji v četrtek zapletlo, očitno je namera predsednice sveta UKC Vlaste Kovačič Mežek, da kot vršilca dolžnosti umesti favorita ministrstva za zdravje, naletela na odpor. Seja je bila sicer zaprta za javnost, vendar so bili toni menda kar polemični, pri tem pa je komisija še pripravila sklep, da za direktorja predlaga Aleša Hauca. Ta sicer ni dobil dovolj podpore, saj so zanj na tajnem glasovanju glasovali le trije člani sveta, dva sta se vzdržala, šest pa jih je bilo proti, po triurni razpravi pa so sprejeli sklep, da bodo z odločitvijo počakali do danes, do takrat pa člani sveta lahko predlagajo svoje kandidate za vršilca dolžnosti. Člani sveta so danes poleg Lavreta presenetljivo povabili tudi kandidate, ki so se že predstavili, in sicer Janeza Lencla, Aleša Hauca in Romano Fišer. Lencl, sicer vodja centra za odnose z javnostjo in za marketing, ki je po izobrazbi diplomirani inženir za zveze, je tako ostal edini od šesterice prijavljenih iz ožje ekipe sedanjega direktorja Gregorja Pivca, ki čez en teden zapušča funkcijo. Poleg tega so člani sveta povabili še Igorja Roberta Roja, strokovnega vodjo zdravstvene nege na kliniki za kirurgijo v UKC Maribor, ki je prav tako predstavil svoj program.

Na sejo je prišel tudi Lavre, ki je dejal, da je pod določenimi pogoji pripravljen na dolgoročnejše vodenje UKC Maribor, vendar to pogojuje z ureditvijo posameznih sistemskih zadev ter ureditvijo kadrovske problematike. Država ima v svetu zavoda, ki šteje enajst članov, šest predstavnikov, torej večino.