Tonin v nakup oklepnikov boxer, Golob o uporabi pravnih sredstev

V Münchnu je s predstavniki organizacije OCCAR podpisal memorandum o soglasju k programu boxer.
Fotografija: Odhajajoča vlada pod vodstvom Janeza Janše je Tonina za podpis tega memoranduma pooblastila šele danes. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Odhajajoča vlada pod vodstvom Janeza Janše je Tonina za podpis tega memoranduma pooblastila šele danes. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Sem že v Münchnu,« je dejal minister za obrambo Matej Tonin in podpisal memorandum o soglasju k programu boxer v Organizaciji za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ravno ko so prvaki strank nove koalicije temu izražali nasprotovanje. Luka Mesec, koordinator Levice, je navedel, da so se uskladili, da koalicija v nastajanju nabavi oklepnikov – torej tudi osemkolesnikov – nasprotuje.

Tako Mesec kot tudi najverjetnejši mandatar Robert Golob sta Tonina pred tem že večkrat pozvala, naj tega memoranduma, po katerem bo OCCAR v imenu Slovenije podpisal pogodbo z dobaviteljem boxerjev, nemškim podjetjem Artec, ne podpiše. »Vsak normalen in dober gospodar« bi po njegovem mnenju to upošteval in ne bi povzročal gospodarske škode svoji državi, je dejal Golob in napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, »da to naše stališče tudi uveljavimo«.

Tonin je po podpisu memoranduma ne glede na te besede zapisal, da gre za zgodovinski dan za Slovensko vojsko. »Z današnjim podpisom memoranduma o sodelovanju z OCCAR za upravljanje programa boxer smo končno tam, kjer bi morali biti pred 15 leti,« je sporočil in navedel, da Slovenija dobiva vrhunska vozila, ki bodo namenjena nacionalni in kolektivni obrambi v zvezi Nato.

Odhajajoča vlada pod vodstvom Janeza Janše je Tonina za podpis tega memoranduma pooblastila šele včeraj.

Za nakup 45 vozil boxer z nameščeno oborožitveno opremo ter za logistično podporo, rezervne dele, specialno orodje in testno opremo, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanja, dokumentacijo, razvoj in projektno vodenje naj bi po navedbah ministrstva za obrambo odšteli 238.778.200 evrov brez DDV oziroma 343.430.000 evrov z DDV.

Več podrobnosti o podpisu memoranduma, programske odločitve in o samem projektu bodo povedali na današnji novinarski konferenci. Takrat bo predvidoma tudi znano, pod katerimi pogoji bi država od predvidene nabave lahko odstopila, če se bo tako odločila morebitna Golobova vlada.

Na obrambnem ministrstvu so v postopku sprejemanja zakona o ratifikaciji sporazuma z OCCAR navajali, da bo omenjeni sporazum šele omogočil začetek pogajanj o nakupu oklepnikov. A so, kot kaže, prav zaradi želje po nabavi osemkolesnikov vodili pogajanja tudi v času, ko je na predlog Levice o omenjenem zakonu odločalo še ustavno sodišče. Željo, da bi v času svojega mandata podpisal čim več obrambnih investicij – če jim njegov naslednik ne bo tako naklonjen –, je Tonin izrazil večkrat.

Preberite še:

Komentarji: