Tovornjakarski kaos pred Luko Koper

Nagrmadilo se je bistveno več tovornjakov, kot običajno, ker so bile slovenske ceste tri dni zaprte zanje.

Objavljeno
27. junij 2012 20.26
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Ceste v bližini Luke Koper so bile v torek po praznikih dodobra zamašene s tovornjaki. Ob pristanišču jih je sicer vedno veliko in povzročajo mestu nemalo prometnih, varnostnih in okoljskih preglavic. Tokrat se je nagrmadilo bistveno več tovornjakov, kot običajno, ker so bile slovenske ceste tri dni zaprte zanje.

Zaradi nove uredbe o dodatni sobotne prepovedi vožnje s tovornjaki jih je bilo že v soboto na slovenskih cestah manj, sledila pa sta še nedelja in praznični ponedeljek. Potem pa so se zgrnili skoraj vsi na isti dan.

»Tak naval nas je nekoliko presenetil,« so priznali v Luki Koper, ki so odgovorni za usklajevanje prometa tudi pred pristaniščem in za organiziran prihod tovornjakov.

»Špediterje nenehno opozarajamo, naj tovornjake puščajo proti Luki Koper postopoma. Vse kaže, da se je na popraznični torek to (siceršnje) ravnovesje in urejanje dostopa porušilo. S pomočjo policije in občinskih redarjev so v poznih popoldanskih urah vendarle nekoliko uredili razmere, danes pa so se razmere povsem normalizirale,« je dejala Tatjana Jazbec iz službe za odnose z javnostmi Luke Koper.

»Občina Koper je že v zimskih mesecih sklicala sestanek s predstavniki policije in Luke Koper, na katerem je dodelila začasne parkirne površine v primeru prihoda večjega števila tovornjakov. Do takih izrednih primerov lahko pride iz različnih razlogov: stavke, vremenskih pojavov, ali česa tretjega. Zemljišče za parkiranje tovornjakov smo začasno zagotovili zato, da bi se izognili prav takemu prometnemu infarktu, do katerega je prišlo v torek,« je povedala Marina Jelen iz službe za odnose z javnostmi občine Koper.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se odgovorni v kratkem začeli pogovarjati o tem, kako in kdaj bodo uredili nov dostop v pristanišče in nov kamionski terminal ob tem vhodu. Nanj čakajo v Kopru že vrsto let.

Po neuradnih informacijah naj bi do usklajevalnih sestankov in dogovorov za novo dokumentacijo, ki bo omogočila nov dostop do tovornega pristanišča, prišlo v kratkem.

Pred nedavnim je zaradi nerodnega manevriranja tovornjaka prišlo v Kopru celo do smrtne nesreče. Tovornjaki (včasih jih pride tudi tisoč na dan) pomenijo precejšnjo grožnjo mestu. Zato je skrajno neodgovorno od države, da še ni poskrbela za urejen dostop do pristanišča.