Trasa za evakuacijo vojakov je narisana

Brigadir Milan Obreza: Domov bomo pripeljali zdrave, še neokužene vojake, to je naš edini namen.

Objavljeno
27. november 2014 21.05
jsu_vojaki
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljubljana − Čeprav so razmere v Maliju glede varnosti pred ebolo po besedah poveljnika združenega operativnega centra, brigadirja Milana Obreze, stabilne, je število okuženih v primerjavi s podatki iz prejšnjega tedna naraslo za pet oseb.

V Bamaku je okuženih sedem civilistov, v bližini vojakov, ki so tam na mirovni misiji Evropske unije, pa smrtonosni virus še ni bil zaznan. Kljub temu je poveljstvo misije EU v Maliju razglasilo 2/a stopnjo pripravljenosti, ki vojakom prepoveduje prosto gibanje po terenu. Končana je tudi ruta, po kateri bo Slovenska vojska (SV) v primeru povečanja stopnje nevarnosti tri svoje pripadnike evakuirala, najverjetneje s falconom.

Natančnih načrtov evakuacije po besedah brigadirja Milana Obreze ta trenutek nima niti Evropska unija. Tudi Slovenska vojska ne: »Natančni načrti niso izdelani zato, ker je situacija v Maliju nepredvidljiva. A ko bo zadeva eskalirala do te mere, da bo evakuacija potrebna, bodo ljudje, ki delajo na načrtih, okvire sposobni fiksirati. Evakuacija bo zagotovo pravočasna.«

Slovenska vojska lahko za evakuacijo poskrbi sama

V prvem primeru bo za umik treh svojih specialcev poskrbela Slovenska vojska sama, v drugem primeru pa bo tempo evakuacije, predvideva Milan Obreza, narekovala EU. »Podatkov in znanja imamo v SV dovolj, da ne bomo čakali na tisto zadnjo, četrto stopnjo ogroženosti, ampak bomo evakuacijo izvedli prej. Naj poudarim: domov bomo pripeljali zdrave, še neokužene vojake.«

Pripadniki SV, ki delujejo v centru za usposabljanje malijske vojske v Koulikoru, ki leži približno 60 kilometrov severno od malijske prestolnice Bamako, so bili v začetku tega meseca v nemški sanitetni enoti Role 2+ v Bamaku cepljeni proti gripi. Tam so našim vojakom opravili tudi preventivni pregled krvi, in ko bodo konec prihodnjega meseca v domovino prišli na 21-dnevni dopust, jih bo na letališču pričakala vojaška zdravstvena služba. Če bo vse v redu, pravi Obreza, bodo šli domov, če pa se bo pokazala kakšna bolezen, jih bodo dodatno pregledali in vojakom tudi dali navodila, kaj storiti, če bi doma dobili vročino.

Na ministrstvu založili prošnjo

Obrezova ekipa situacijo v Maliju pozorno spremlja prek vojaških povezav in medijev. V scenarij, po katerem bi vojake evakuirala SV, »smo že izrisali traso za falconovo pot, čakamo le še dovoljenja za zračni prelet držav, skozi katere bo letel. Ta del ureja ministrstvo za zunanje zadeve«.

Po naših podatkih je SV na MZZ prošnjo za pridobitev diplomatskih dovoljenj za prelet držav, skozi katere bi potekala evakuacija s falconom, poslala 5. novembra, a so na MZZ njihovo prošnjo založili in se je prioritetno lotili šele po našem poizvedovanju, kako daleč so z urejanjem birokratskih dovoljenj.

Zdaj naj bi letalo letelo na relaciji Slovenija–Francija–Španija–Maroko–Senegal–Mali–Slovenija, sprva pa sta bili na mizi trasi Slovenija–Hrvaška–Italija–Alžirija –Niger–Mali–Slovenija oz. Slovenija–Hrvaška–Italija–Alžirija–Maroko–Niger–Mali–Slovenija. Neuradno smo izvedeli, da bo zunanje ministrstvo dovoljenja uredilo do srede prihodnjega tedna, falcon pa bi pripadnike SV lahko evakuiral v enem dnevu, pravi Obreza: »Do Bamaka je 4500 kilometrov, tako da falcon, ki ima naleta okoli 6000 kilometrov, tja in nazaj poleti tako rekoč v enem dnevu.« Stroške letenja bi, kot smo že poročali, SV vštela med kondicijske ure letala oziroma v strošek treningov članov posadke (dve posadki, ki štejejo po tri ljudi: pilota, kopilota in tehnika).

Druga možnost je ta, da se Slovenska vojska pri evakuaciji pridruži kakšni drugi naciji, »konkretno se pogovarjamo z italijansko vojsko, ki ima v Maliju štirinajst pripadnikov. Lahko pa, dokler je odprt zračni prostor, koristimo tudi civilne lete. Te iz Malija nudijo Portugalci in Francozi.«

Kdaj v karanteno

Po najslabšem scenariju bo EU nad Malijem zaprla zračni prostor. V tem primeru bi bili pripadniki SV odvisni od EU. A to se bo zgodilo le, če bodo okuženi pripadniki misije v Maliju. Zanje bi v Bamaku vzpostavili karanteno in posamezna država bi morala svoje vojake v 48 urah prepeljati v domovino. Evakuacija bi za člane SV potekala v sodelovanju z Američani, Italijani oziroma Nemci. »A to se ne bo zgodilo. Naj poudarim še enkrat: naš cilj je v domovino evakuirati zdrave, neokužene vojake, in to bomo tudi storili,« napoveduje Obreza, ki je pristojen za vse mednarodne misije naše vojske. Njegov vojaški nasvet o tem, kdaj je treba zaradi nevarnosti nekaj izvesti, lahko obrambno ministrstvo izvede takoj.