Trboveljska kultura brez glave, a vendar deluje

Delavski dom Trbovlje po pol leta še brez sveta zavoda; delo zavoda zato nič ne trpi, pravijo.

Objavljeno
06. februar 2015 17.44
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Osrednja trboveljska kulturna ustanova, zavod Delavski dom (DD), za kulturni praznik še ne bo imela konstituiranega sveta zavoda. A zaradi tega, zagotavlja direktor Zoran Poznič, ne bosta trpela ne kultura v občini ne zavod DD. Bolj ga moti »princip« imenovanja v ta organ.

Akademskemu kiparju Zoranu Pozniču, ki je na čelu DD drugi mandat, se zdi nesprejemljivo, da člane v svet zavodov delegira »organ, ki je že razpuščen«. Pri DD to pomeni, da je člane v svet predlagal prejšnji občinski svet. Nasprotno nekateri člani menijo, da ne bi bilo prav, če bi si lahko direktorji zavodov izbirali »nadzornike«. Kulturno ministrstvo, ki ga je za pravno mnenje zaprosil Poznič, meni, da ni pomembno, iz katerega sklica so novi člani sveta zavoda.

Štirje člani iz »kvote« ustanoviteljice, občine, so bili v svet DD imenovani aprila lani, dva iz krajevnih skupnosti avgusta, DD pa je svojega člana imenoval šele 27. januarja letos. Kot pravijo, so želeli, da svet na prvi seji obravnava poročilo o inventuri, ki so ga pripravili januarja.

»V občinski 'kvoti' so imena, ki z eno izjemo niso člani občinskega sveta. Kako naj potem ti ljudje zastopajo interese občine? Kje je odgovornost?« se sprašuje Poznič, ki zagotavlja, da se bo svet konstituiral devetega dne po kulturnem prazniku, s čimer bodo še ujeli s statutom DD predpisani rok, da se mora svet zavoda konstituirati najkasneje dvajset dni po tem, ko je znana njegova celotna sestava.