Trebanjski župan bi rad zaposlil človeka, ki mu zaupa

Svetniki ne dajo denarja za povečanje stroškov občinske uprave.

Objavljeno
07. april 2015 19.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje – Trebanjski župan Alojzij Kastelic je nameraval v svojem kabinetu zaposliti osebo za protokolarne in promocijske zadeve, toda njegov predlog so najprej zavrnili v komisiji za statutarna vprašanja in lokalno samoupravo, kasneje pa še občinski svetniki, saj niso podprli predloga proračuna, v katerem je načrtoval denar zanj.

Občinski svetniki iz vrst NSi, SD, DROT, SDS in DSD/ZL so ogorčeni, ker je župan v proračunu hotel občutno znižati finančna sredstva za financiranje krajevnih skupnosti, a je hkrati predvidel povečanje stroškov za občinsko upravo. V proračun tudi ni vključil obnove pomembnih cestnih odsekov, gradnjo nekaterih pločnikov in sanacije železniških prehodov na najbolj nevarnih odsekih. Ujezilo jih je tudi, da želi župan v dveh letih razprodati celotno občinsko nepremično premoženje, odprodati zemljišča v romskem naselju Vejar, kar bi po njihovem prepričanju pomenilo nenadzorovano priseljevanje Romov ter načrtovano dodatno zaposlovanje za opravljanje protokolarnih zadev.

Ne za županov protokol

V občinski upravi je zdaj zaposlenih 22 ljudi, župan pa bi za določen čas poleg dveh pripravnikov zaposlil še osebo za protokol. »Gre za osebo, ki ji zaupam in bi skrbela za spremljanje evropskih in državnih razpisov ter za pripravo projektov,« je za Delo povedal župan Alojzij Kastelic. Opozoril je, da so pred volitvami vse politične stranke in liste poudarjale, da je treba usposobiti ljudi, ki bodo to delo vestno in odgovorno opravljali, in da oseba ne bo imela ničesar s protokolom, saj je tega v občini relativno malo. Toda v občinskem gradivu je navedeno, da bo strokovni sodelavec opravljal prav protokolarne in promocijske naloge, zato županovega predloga takšne sistematizacije občinska komisija za statutarna vprašanja in lokalno samoupravo ni potrdila. Njena predsednica Mateja Povhe meni, da mora tudi za trebanjsko občino veljati zakon o uravnoteženju javnih financ.