Trenutno za rudarje delo je, a že junija se lahko spet zalomi

Prezaposlovanje zasavskih rudarjev: na Slovenskih železnicah 23 mest, šest prezaposlitev k zasebnikom, dva statusa kmeta, tri samozaposlitve.

Objavljeno
24. marec 2014 17.46
Stavka rudarjev Hrastnik
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Danes je potekel odpovedni rok prvim štirim presežnim z Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), do konca meseca bo še štiriintridesetim; zadnjim od 135 presežnih poteče 10. maja. Prve prezaposlitve Bojan Jelen, direktor RTH, pričakuje v začetku aprila. Za premije ima RTH rezerviranih prek 2,5 milijona evrov, za plače in odpravnine je štiri milijone evrov zagotovila država, a bati se je, da utegne junija denarja spet zmanjkati.

Prve prezaposlitve so prejšnji teden, ob podpisu krovne pogodbe med upravama Slovenskih železnic (SŽ) in RTH, napovedovali že v teh dneh. A kot je povedal Bojan Jelen, je treba zaradi tehničnih težav in spoštovanja zakonskih rokov prve prezaposlitve pričakovati šele 1. aprila. Zaposlovanje bo potekalo prek petih odvisnih družb SŽ, ki so izkazale interes za 23 od 38 presežnih zasavskih rudarjev. Gre za delavce s tretjo stopnjo izobrazbe kovinarske in elektro stroke, ki jih bo mogoče zaposliti v vzdrževalnih delavnicah, kot progovne delavce, urejevalce okolice prog ...

»Seznam vseh 260 zaposlenih na RTH, ne le 135 presežnih, smo posredovali tudi drugim družbam v lasti države,« pravi Jelen, ki se pogovarja o možnostih zaposlovanja rudarjev v zavodih za gozdove (sanacijska dela po žledu), z elektrodistribucijskimi podjetji ... Koliko je pri rudarjih zanimanja za delo, ta hip še ni mogoče točno reči. Jelen pravi, da gre za dela, ki niso tako dobro plačana kot rudarjenje: »A v časih 130.000 brezposelnih bi ta dela morala biti dobrodošla.« Jelen računa, da bo svoje pri tem odigral tudi rudniški sindikat.

Državnim družbam, ki bodo prezaposlile rudarje, premija v višini 22.900 evrov ne pripada. Dobili pa jih bodo zasebniki. Jelen je doslej podpisal že šest pogodb o subvencioniranju prezaposlitev - vse v celjsko regijo. Pri tem je posredovala velenjska zasebna agencija Trgotour, ki je sicer v vsega desetih dneh ponudila štirinajst delovnih mest od Šempetra do Štor. Delodajalec je rudarja dolžan obdržati najmanj dve leti, sicer bo državno pomoč moral vrniti.

Trije rudarji so se samozaposlili, dva sta vzela status kmeta; državna pomoč pripada tudi njim. Odpravnine, limitirane na deset bruto plač, pripadajo vsem. Za več kot dvajset let dela v RTH odpravnina znaša okrog 16.000 evrov.