Tretje osi nič več ne more zaustaviti

Odsek tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem naj bi zgradili v petih oziroma šestih letih.
Fotografija: Danes v Gaberkah v občini Šoštanj, prihodnje leto začetek del tdui na Koroškem. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Odpri galerijo
Danes v Gaberkah v občini Šoštanj, prihodnje leto začetek del tdui na Koroškem. FOTO: Mateja Kotnik/Delo

Gaberke – Točno ob 15. uri, ko sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak simbolično zasadila lopato za začetek gradbenih del na 17,5 kilometra dolgem odseku tretje osi med Velenjem in Slovenj Gradcem, se je ustavil odštevalnik časa do začetka gradnje, ki ga je ministru Vrtovcu nastavila Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os.

V iniciativi so izračunali, da je bilo potrebnih 2.286 dni do prve lopate, odkar so sredi julija 2014 začeli z delovanjem. Korošci na cesto v resnici čakajo še veliko dlje. Politična odločitev za njeno gradnjo je padla že pred šestnajstimi leti, regija pa si zanjo prizadeva že pol stoletja.  

image_alt
Začetek gradnje osi med severom in jugom


»Danes je velik  dan za Koroško in Šaleško in tudi za celotno Slovenijo. Končno začenjamo z gradnjo severnega kraka tretje razvojne osi, ki smo ga tako dolgo čakali in ga resnično potrebujemo,« je na simbolični slovesnosti ob začetku gradnje v Gaberkah izjavil minister Jernej Vrtovec in izrazil željo, da naslednje leto zasadijo prvo lopato še na južnem kraku tretje razvojne osi in povežejo Belo krajino z osrednjim delom Slovenije. 
 

Minister si ne želi ankesov


Minister za infrastrukturo je še enkrat pozval vse državljanke in državljane, naj ne ovirajo gradnje ceste. »Tretje osi nič več ne more zaustaviti,« sporoča minister Vrtovec in za prihodnje leto napoveduje tudi začetek gradnje na lokaciji Jenina na Koroškem, kjer je vrednost del ocenjena na 30 milijonov evrov. »Želim si, da bi bila dela opravljena brez ankesov, po vrednostih, ki so bile razpisane ter da bi bila na gradbiščih zagotovljena varnost za delavce,« je poudaril Vrtovec. 



Dela na območju Gaberk v občini Šoštanj so vredna 8,5 milijona evrov. Družba Kolektor jih bo s podjetjema Voc Celje in CGP Novo mesto morala opraviti v štirinajstih mesecih. »Gre za prvih dvesto metrov štiripasovne hitre ceste na 61 kilometrskem severnem delu tretje osi od Šentruperta do mejnega prehoda Holmec. Čeprav gre le za dvesto metrov je cesta pomembna iz dveh razlogov; ker bo omogočala dostop do večjih, pomembnejših sklopov in pa drugič, ker bo omogočala dostop do deponije za viške materialov,  ki se nahaja na območju velenjskega premogovnika. Gradnja bo zahtevna, tudi dolgotrajna, ampak na Darsu smo prepričani, da bomo vse ovire, ki se bodo še pojavljale, premagali in uspešno zaključili gradnjo v korist Koroške in širše Slovenije,« je izjavil predsednik uprave Dars Valentin Hajdinjak.

Na trasi tretje razvojne osi padajo prva drevesa. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Na trasi tretje razvojne osi padajo prva drevesa. FOTO: Mateja Kotnik/Delo

 

Za cesto že padajo prva drevesa


Med slovesno zasaditvijo prve lopate, za katero je prijel tudi Matic Tasič, predsednik odbora za gradnjo tretje razvojne osi na Koroškem, so delavci gozdno-lesnega podjetja BSW.SI v lasti škotskega BSW, ki namerava pri nas postaviti megažago, že poduirali drevesa na trasi ceste.

BSW je za posek najelo gozdarsko podjetje Gozd Ljubljana, posekan les bodo prodali slovenskim žagam ter od njih odkupili žagan les in ga prodali. Ker so roki za dokončanje del kratki (s posekom morajo zaključiti do sredine prihodnjega meseca), bodo delali v vsakem vremenu.  

Komentarji: