Triglav drevi odpluje proti Siciliji

Z reševalno opremo »oborožena« ladja odpluje humanitarni misiji naproti.

Objavljeno
11. december 2013 20.58
sipic/bojna patruljna ladja triglav
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Ankaran - Drevi ob 22. uri je napovedan odhod slovenskih pomorščakov v Sredozemsko morje na pomoč beguncem, ki iz Afrike in Bližnjega Vzhoda prihajajo v Italijo. Kontingent slovenske vojske v vojaško humanitarno operacijo Naše morje - Lampedusa odpluje proti mestu Augusta na vzhodni obali Sicilije ob 22. uri.

Včeraj so na dvorišču vojašnice Ankaran pripravili kratko slovesnost in slovesen odhod praporja 430. mornariškega odreda Ankaran, saj bo iz Kopra v humanitarnio akcijo odplula glavnina slovenske mornarice. »Danes sem še posebno ponosen, ker odhajate na vašo prvo humanitarno misijo, pri čemer vam zaupam in verjamem v vaš uspeh,« je zbranim vojakom dejal brigadir Milan Obreza, poveljnik Združenega operativnega centra. Kapitan bojne ladje Boris Geršak, poveljnik ankaranske enote, pa je na slovesnosti poudaril: »S tem dejanjem se uvrščamo na zemljevid tistih pomorskih držav, ki s svojimi zmogljivostmi prispevajo k zagotavljanju varnosti in stabilnosti na morju.«

Andrej Pečar, ki že vse od začetka poveljuje Triglavu, je dejal, da odhaja v Augusto v kontingentu slovenske vojaške misije 39 vojakov, od tega bodo trije v podporni službi na kopnem, 36 pa jih bo ladji. Od 36 bosta dva iz enote vojaške policije, trije medicinski tehniki. V redni posadki so tudi pripadniki odreda za specialno delovanje, izurjeni za reševanje iz vode. V posadki bodo prvič plule tudi štiri ženske (ena policistka in tri medicinske sestre). Poveljnik Pečar je povedal, da so se v 54 dneh, odkar so zvedeli za to, da bodo odšli na pot, opravili veliko dela. Med priprave sodita tudi dve izvidovanji v Italiji. Poskrebli so za dodatno reševalno opremo, opremo za nego otrok in nosečnic. Pripravljeni so tudi na to, da bo ladja valjala (zaradi višjih valov). »Ladja Triglav je po zasnovi namenjena za potrebe ruske obalne straže v vseh morjih, ki jih premore Rusija. Preverjeno je, da ladja prenaša morje bolje kot posadka. Mi smo tudi že v Jadranskem morju pluli v izjemnih razmere, ko smo na poti iz Črne Gore dosegli 50 stopinj naklona (skoraj maksimum). Vsako morje nepredvidljivo. Prvi stavek molitvenika, ki ga tudi imamo na ladji, pravi: Kdor moliti ne zna, naj se na morje poda. To pove vse o nepredvidljivosti morja in o tem, da ga je treba spoštovati, ter se pripraviti na vsako nalogo,« je dejal Andrej Pečar.

Med opremo je seveda tudi dodatna hrana in pijača, ki zadošča za sprejem večjega števila beguncev. Sicer pa ti ne bi bili na ladji dalj kot en dan. »To bo izjemna izkušnja in uvertura v nadaljnje delovanje ladje,« je še dejal Andrej Pečar.

Edita Špan z Bleda, diplomirani medicinski tehnik, je na Triglav prišla iz gorskega polka in se bo prvič spopadla z visokimi valovi Sredozemskega morja. »Vemo, s seboj imamo dovolj tablet proti morski bolezni. Naloga bo zahtevna, vendar smo zelo dobra ekipa,« je še povedala Edita, ki bo imela s kolegicami težko nalogo, saj bodo morale na čolnih preverjati, kateri od beguncev bi bil potreben nujne pomoči njihove ladje.