Trojica ima soglasje, četrti kandidat ostaja neznanka

SMC, SDS in SD so, kot kaže, uskladila tri imena za nove ustavne sodnike.

Objavljeno
07. marec 2017 18.44
Posvetovanje predsednika države s parlamentarnimi strankami glede novih ustavnih sodnikov - Borut Pahor in Jože Tanko 07.marca 2017 [Jože Tanko,Borut Pahor,poslanci,stranke,predsednik države,posvetovanja]
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Matej Accetto, Klemen Jaklič in Marijan Pavčnik naj bi bila imena za nove ustavne sodnike, o katerih je politika za zdaj dosegla soglasje. Tako je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han po tem, ko je Borut Pahor opravil drugi krog posvetovanj.

Prvega je opravil v začetku januarja, drugega včeraj. In kot kaže, bo opravil še enega. O četrtem kandidatu očitno še ni soglasja, je razkril Han, ki se je pogovora pri predsedniku republike udeležil po tem, ko sta se s Pahorjem sestala že Simona Kustec Lipicar (SMC) in Jože Tanko (SDS). Medtem ko slednja nista hotela razkriti nobenih imen, razen da je Tanko ponovil, da njegova stranka vztraja pri Klemnu Jakliču in Anžetu Erbežniku, je bil Matjaž Han bolj zgovoren in navedel tri imena. Matej Accetto je sicer izredni profesor na katedri za ustavno pravo ljubljanske pravne fakultete, s te fakultete prihaja tudi redni profesor Marijan Pavčnik (katedra za teorijo in sociologijo prava), ki se sicer na razpis za prosta štiri mesta na ustavnem sodišču ni prijavil. Kar pomeni, da ga je Pahor sam nagovoril h kandidaturi. Klemen Jaklič pa predava pravo in etiko na harvardski univerzi.

Z roko v roki

Kustec Lipicarjeva je Pahorju predstavila izbor SMC, vendar konkretnih imen javnosti ni razkrila. Na vprašanje, ali se ta imena ujemajo s tistimi, ki jih ima v mislih predsednik republike, je dejala, da gre za proces, »v katerem si precej podajajo roke.«

Tako še ni znano, ali je favorit SDS Anže Erbežnik tudi v ožjem predsednikovem izboru. Jože Tanko je pojasnil, da so vsi postopki še odprti, predvsem pa so »koalicijske stranke tiste, ki se bodo izjasnile in izrekle podporo našima kandidatoma ali je ne bodo«. Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke je sicer prepričan, da bi moral biti izbor štirih novih ustavnih sodnikov uravnotežen, »kar pomeni, da imata koalicija in opozicija vsaka po dva kandidata«.

Težkokategorniki

Matjaž Han je izrazil obžalovanje, da sta dva kandidata, ki so ju podpirali - Rado Bohinc in Katja Šugman Stubbs - odstopila od kandidatur. V stranki bodo o kandidatih, ki jih namerava predlagati Pahor, opravili pogovor in pogledali, kdo bi lahko bil četrti kandidat, je dejal. O ustavnih sodnikih bi lahko po besedah Hana odločali še ta mesec. Pričakuje »zanimivo in težko sejo«. Ali bodo v SD kandidate podprli, ni hotel napovedovati. Dejal je le, da zelo težko nasprotuješ ljudem s takšnimi »predispozicijami, znanji in izkušnjami«.

Glasovanje že marca?

Pahor se bo danes sestal še z drugimi vodji poslanskih skupin. Njegova želja in tudi želja parlamentarnih strank je, da bi se o novih štirih ustavnih sodnikih poslanci na tajnem glasovanju (kandidati potrebujejo 46 glasov podpore) izrekali že na marčni seji državnega zbora. Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar in Janu Zobcu sicer mandat izteče 26. marca, Ernestu Petriču pa 24. aprila. Ko bodo poslanci izvolili še štiri nove ustavne sodnike, bo to pomenilo, da se je od novembra lani na ustavnem sodišču zamenjalo šest od devetih sodnikov.