Tržičani imajo ideje, investitorjev še ne

Urejanje območja BPT: Občina bo odkupila del zemljišč za javne površine.

Objavljeno
14. oktober 2016 23.28
Blaž Račič
Blaž Račič
Tržič – Soglasna odločitev tržiškega občinskega sveta, da bo občina še letos za 340.000 evrov odkupila dober hektar zemljišč na 4,5 hektara velikem območju nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice Tržič (BPT), je po besedah župana Boruta Sajovica prvi konkreten korak k urejanju tega območja.

Občina namerava na območju BPT urediti javne površine (parkirišče, ceste, kolesarsko stezo), je na nedavnem posvetu v Tržiču povedal župan Borut Sajovic in dodal, da so z lastniki – družbo Vojo, ki je večinska lastnica nepremičnin na območju BPT, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in občinskim svetom zadevo pripeljali tako daleč, da se je o vsebinah sploh mogoče pogovarjati. Ker je kompleks prenatrpan in zelo gosto pozidan, bi občina porušila eno od stavb, ki je bila zgrajena po vojni, s čimer bi dobili prostor za potrebe prometa. »Težko bo in bo šlo počasi,« je dejal župan in dodal, da je idej veliko, investitorje, ki bi bili zares pripravljeni vlagati v prostore, pa še pogreša.

Industrijska dediščina

A kot je dejala Damjana Habjan iz podjetja Vojo, je to šele idejni projekt. Kaj vse bo treba obnavljati oziroma katere objekte bo treba ohraniti in kje se lahko odpre prostor z odstranitvijo objektov, bo konkretno znano šele po pridobitvi konservatorskega načrta, kar traja najmanj pol leta, je napovedala Habjanova. Vodja kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Miloš Ekar je rekel, da kompleks stoji na ravni površini med bregovi, in opozoril še na stavbno arhitekturo s konca 19. stoletja, ki je »edini tako dobro ohranjen kompleks industrijske dediščine v Sloveniji iz tega obdobja«. Ekar je še opozoril, da varovanje kulturne dediščine ni vsem všeč in da ljudje njenega pomena pogosto ne razumejo.

Šele po izdelavi načrta kulturnovarstvene stroke se bo pokazalo, kako bodo pridobivali investitorje, kakšno bo zanimanje za dvorišče, kako bodo pridobljena sredstva za obnove. Habjanova meni, da vsega tega ni mogoče uresničiti prej kot v desetih letih. Župan do konca leta pričakuje konservatorski načrt, ki bo omogočil nadaljevanje postopkov in izdelavo podrobnega prostorskega načrta za kompleks BPT.

Jure Studen iz podjetja Aurora je že najemnik prostorov v BPT in bi za svoje potrebe kupil več skladiščnega prostora. Če dodatnega prostora v Tržiču ne bo na voljo, bo dejavnost preselil drugam.

Projekt oživitve območja BPT bo omogočal delovanje proizvodnih in storitvenih dejavnosti, poleg urejenih muzejskih prostorov bo del območja namenjen športu in rekreaciji ter turističnim namestitvam, celoten kompleks pa bo prepleten s parkovnimi površinami in sprehajalnimi potmi.