Tudi Korošice bodo lahko rojevale v vodi

V slovenjgraški bolnišnici prvi pri nas z »gnezdi« ob posteljah porodnic

Objavljeno
05. januar 2017 20.42
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Oddelek za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške splošne bolnišnice se je iz več kot pol stoletja starega in dotrajanega objekta, kjer si je eno stranišče delilo petindvajset pacientk, preselil v nov prizidek. 

V prvem nadstropju so pacientkam na voljo prostorne in svetle bolniške sobe z dvema ali največ tremi posteljami, več je tudi nadstandardnih, enoposteljnih sob. In vse imajo svoje sanitarije. Selitev je bila naporna, saj so morali na oddelku ves čas normalno skrbeti za pacientke. »V nov prizidek smo jih selili kar na bolniških posteljah,« je povedala predstojnica oddelka, dr. Katja Juvan. Oddelek ima v starem objektu še vedno porodni blok, a porodnice takoj po porodu prepeljejo v nove bolniške sobe. Tako bo najdlje do 1. marca, ko bodo v prizidku odprli tudi nov centralni operacijski blok. Njegovo selitev je proti koncu lanskega leta zaustavila poplava v kleti, kjer naj bi dobila prostore sterilizacija.

Po vzoru avstrijskih porodnišnic

Selitev bo oddelku za ginekologijo in porodništvo, kjer rojevajo in se zdravijo ne le Korošice, temveč tudi pacientke iz Savinjske in Šaleške doline, omogočila več novosti. Prvi v Sloveniji so po vzoru avstrijskih porodnišnic nekaj bolniških postelj za porodnice opremili s t. i. gnezdeci. To so polkrožne posteljice za novorojenčke, ki so pritrjene na bolniške postelje, da mamicam po carskem rezu ali napornih porodih ni treba vstajati in imajo malčke na dosegu rok. Novi prostori bodo omogočili tudi oblike porodov, ki jih doslej še ni bilo. »Porodnice bodo lahko rojevale v vodi, pri čemer nam bodo pri prvih takšnih porodih pomagale babice iz Postojne in Celovca,« pove predstojnica. Na novem oddelku bodo ženske rojevale vsaka v svoji sobi, v navzočnosti partnerja, če bo tako želel, in ne več druga ob drugi, ločene le s krajšo zaveso, kot v starem porodnem bloku. Novost je tudi ultiva, način lajšanja porodne bolečine, ki porodnicam omogoča, da si ob popadkih same dozirajo protibolečinsko sredstvo.  

Premalo sester, potrebovali bodo tudi babico

V prvo nadstropje prizidka so preselili tudi ginekološke ambulante, ki so po novem tri, v sklopu oddelka pa so tudi center za nedonošenčke ter prostori za dnevno bolnišnico, kjer opravljajo manjše posege in je po novem namenjena samo pacientkam ginekološkega oddelka. V slovenjgraški bolnišnici so imeli lani 864 porodov, leto prej 882. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je zaposlenih petdeset ljudi. Kadrov jim več čas primanjkuje. Takoj bi zaposlili vsaj tri ali štiri srednje medicinske sestre, zaradi upokojitev bodo kmalu potrebovali še kakšno babico, z zdravniki pa ne bo težav, saj imajo dovolj specializantov.  

Prizidek bolnišnice, kjer v pritličju deluje urgentni center, je stal 43 milijonov evrov. Vršilka dolžnosti direktorice slovenjgraške bolnice Jasna Uranjek pravi, da je to velika pridobitev, s katero se spreminjajo v sodobno opremljeno bolnišnico. V prizidku že domujeta tudi oddelek za pediatrijo in urološki oddelek. Do odločitve, kaj bo s starim objektom, ki ga bodo najverjetnje zrušili in na njegovem mestu postavili novo stavbo, bo prazni dve nadstropji koristil interni oddelek bolnišnice za paliativno oskrbo bolnikov.