Tudi Slovenj Gradec ima svoj hostel

Za pokrivanje stroškov bi mladinski hostel na Koroškem morali imeti najmanj 1600 gostov na leto.

Objavljeno
08. februar 2012 15.16
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Včeraj so na Ozarah odprli drugi koroški mladinski hostel, v katerem bo deloval tudi slovenjgraški mladinski kulturni center. Ima 59 postelj in veliko prostorov za različne dejavnosti ter se uvršča v najvišjo kategorijo petih trikotnikov. Mateja Celin

Hostel, velik 1600 kvadratnih metrov, so zgradili v slabem letu in pol, vreden je 1,88 milijona evrov, od katerih je 800.000 evropskih sredstev, dober milijon je prispevala Mestna občina Slovenj Gradec. Na voljo je 59 postelj v osemnajstih eno-, dvo- in večposteljnih sobah ter štirje apartmaji z lastno kuhinjo. Eden je prilagojen invalidom. V njem sta še dve skupni jedilnici s kuhinjama, kjer si bodo gostje lahko sami pripravljali hrano, bar, pralnica, dve dvorani, večja v kleti je primerna tudi za koncerte, ter postori za različne dejavnosti in delavnice, med njimi tudi temnica za fotografe ter tonski studio za glasbene ustvarjalce.

V njem bo deloval tudi mladinski kulturni center, gostinski in turistični del pa bo prevzel javni zavod Spotur. Direktor Tilen Klugler ocenjuje, da bi morali samo za pokrivanje stroškov obratovanja na leto privabiti vsaj od 1600 do 1700 gostov. Računajo na športnike na pripravah, dogovarjajo se že z nekaj športnimi klubi, gostili bodo tudi šolarje na izmenjavah iz partnerskih mest ter obiskovalce kulturnih prireditev v letu EPK. Poslanec Matjaž Zanoškar je dejal, bi lahko v hostlu stanovali tudi študenti slovenjgraških višjih in visokih šol.

Goste bodo začeli sprejemati 1. marca, nočitev bo stala od 17 do 33 evrov. »V marcu nameravamo ponuditi vsem gostom še 50 odstotni popust. Za večje skupine bomo v sodelovanju z gostinci ponudili tudi možnost cateringa,« pravi Klugler. Pri promociji je v veliko pomoč vključitev v popotniška združenja, največ pa je po besedah Igorja Jurišiča, predsednika Popotniškega združenja Slovenije, odvisno od vsebine. »Če bi ta hostel stal sredi Benetk, ne bi potrebovali nobene vsebine, ker pa gre za Slovenj Gradec, bo predvsem od vsebine in vodenja odvisno, ali bo uspešen ali ne.«

Gradnja hostla na Ozarah je bila posebno težavna zaradi vdiranja talne vode, ki pa so jo s spremembo projektov in vgradnjo toplotne črpalke koristno izrabili za ogrevanje. Hostel je tako prva tovrstna energetsko varčna javna stavba v občini.