Tudi ta počitniški konec tedna se na cestah obetajo zastoji

Težave ta konec tedna lahko povzroči tudi napovedana blokada prometa skozi karavanški predor.

Objavljeno
04. avgust 2011 16.49
Posodobljeno
04. avgust 2011 17.04
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Tudi ta počitniški konec tedna se na cestah in mejnih prehodih obetajo zastoji in gneča. Tovorna vozila na nekaterih mejnih prehodih s sosednjo Hrvaško še vedno čakajo več ur, težave pa lahko v petek povzroči tudi napovedana blokada prometa skozi karavanški predor, piše STA.

Ker je hrvaška carina s 1. avgustom uveljavila nov računalniški prevozni sistem, na mejnih prehodnih za tovorna vozila še vedno prihaja do zastojev. Trenutno tovorna vozila na mejnem prehodu Obrežje za izstop iz Slovenije čakajo tri ure, na mejnem prehodu Dragonja pa štiri ure. Ni pa več čakalne dobe na drugih mejnih prehodih.

Na Hrvaškem, kjer sicer velja omejitev za tovorni promet med vikendom, bo omejitev veljala tudi v petek, in sicer zaradi državnega praznika. Na Hrvaškem je v času omejitev tovorni promet prepovedan še na lokalnih cestah.

Avstrija pa je zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna uvedla prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Slovenski avtoprevozniki so zato napovedali, da bodo med 22. uro v petek in 15. uro v soboto blokirali promet pri vožnji čez karavanški tunel.

Ni še znano, kdaj blokada bo, na prometno-informacijskem centru za državne ceste pa voznikom svetujejo obvoz čez Rateče, Korensko sedlo, Ljubelj in tudi Šentilj.

Zaradi vrhunca turistične sezone bo konec tedna na cestah in mejnih prehodih gneča tudi za osebna vozila. Na prometno-informacijskem centru za državne ceste pričakujejo predvsem povečanje prometa iz Italije.