Tudi vojaki so se spomnili Jurija Vege

Ob 259-obletnici rojstva Jurija Vege je danes v njegovem rojstnem kraju v Zagorici nad Dolskem potekala spominska slovesnost.

Objavljeno
23. marec 2013 18.15
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Zagorica - Množico zbranih sta nagovorila podžupan občine Moravče in župan občin Dol pri Ljubljani Janez Korošec in Primož Zupančič.

Korošec je med drugim povedal, da je bil Vega »človek, ki je ponesel v svet ime Slovenije in Moravč.«

Zupančič pa je spregovoril o življenju in delu učenjaka Vege ter o optimizmu, ki da vlada v občini Dol pri Ljubljani.

Obe občini sta si izbrali rojstni dan Jurije Vege, torej 23. marec, za občinski praznik, kakor tudi topničarji slovenske vojske.

V spomin in spoštovanje do življenja in dela Jurija Vege je 460 artilerijska enota iz Postojne užgala tri častne salve iz topa in tako slovesno obeležila Vegovo rojstvo v Zagorici nad Dolskem.

Slavnostni govornik je bil doktor matematičnih znanosti in zaslužni profesor s področja informatike Janez Grad, ki se je zavzel, da moravška in dolska občina skupaj uredite spominsko sobo v Vegovi rojstni hiši, ki bi bila opremljena z zgodovino računalništva in bi tako mladim učenjakom približali delo začetnika računalništva, kar logaritemske tablice, po čemer je Vega znan širom sveta, zagotovo so.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim iz občine Dol pri Ljubljani podelili občinska priznanja in nagrade. Prejeli so jih Aktiv žena Plamen, PGD Beričevo -- Brinje, Pavel Povirk, Marija Zajec, Kulturno društvo Dol pri Ljubljani in Darja Dukarič ter občinsko plaketo PGD Senožeti.

Za častnega občana so razglasili dolskega župnika Alojzija Grebenca in posmrtno dr. Janeza Janeža.

Ob tej priložnosti so Športno društvo Dolsko, Zagorica in Turistično društvo Dolsko organizirali tradicionalni pohod in tek iz Dolskega na najvišji dolski vrh Murovico.

V teku na 743 metrov visok hrib je zmagal Simon Alič iz Športnega društva Nanos.