Tujci navdušeni nad veslanjem po kristalni reki

Po rovih 700 metrov pod površjem Pece je letos veslalo že 700 obiskovalcev, od tega 85 odstotkov tujcev.

Objavljeno
08. avgust 2016 22.14
M. K.
M. K.

Mežica – Rudarski vlak v turističnem rudniku in muzeju Podzemlje Pece letos po Glančnikovem rovu v osrčje gore Pece še ne bo popeljal tristotisočega gosta.

Po besedah direktorice muzeja Suzane Fajmut Štrucl se bo to zgodilo prihodnje leto, a v Mežici so s številom obiskovalcev vseeno izjemno zadovoljni. Vse več je tistih, ki se odločajo za adrenalinsko podzemno avanturo v kajakih.

Letos je po čisti podzemni reki, kakšnih 700 metrov pod površjem zemlje, po zalitih rovih in odkopih, ki so oblikovali manjšo podzemno reko in čarobna jezerca, veslalo že 700 obiskovalcev. Večina, kar 85 odstotkov, je tujcev.

Avantura ni za vsakega, saj se je treba do gladine vode spustiti po stopnicah skoraj sto metrov v globino. V skupini je lahko največ osem ljudi, tudi otroci, a ne smejo biti mlajši od deset let. Ogled jame, v kateri je temperatura okoli deset stopinj, traja kar štiri ure. Veča se tudi število ogledov rudnika z gorskimi kolesi.

Od leta 2002 je po skoraj šest kilometrov dolgi kolesarski trasi z Igrčevega v Črni na Koroškem do Brega nad Mežico v siju naglavne rudarske svetilke kolesarilo že 30.000 obiskovalcev. V muzeju razmišljajo, da bi kolesarsko ponudbo razširili s turo za zahtevnejše kolesarje, ki bi jo speljali med rudarskimi obzorji.