Turistični delavci v Sloveniji si manejo roke

Glede na polletne rezultate bo letošnja sezona znova rekordna.

Objavljeno
31. julij 2016 20.12
bsa*turizem
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin
Ljubljana – V prvi polovici leta je v Slovenijo prišlo šest odstotkov turistov več kot v lanskem enakem času. Tujih gostov je bilo več za osem odstotkov, domačih pa za štiri. Več kot dobri so tudi jesenske napovedi in obeti do konca leta.

Takšni rezultati so bili pričakovani, saj so jih napovedovali skoraj vsi letošnji meseci, ko je k nam prihajalo čedalje več turistov. Med tujimi je bilo največ Italijanov, 19 odstotkov, Avstrijcev je bilo nekaj manj kot 12 odstotkov, Nemcev pa 8,6 odstotka. Sledijo turisti iz Hrvaške, ki jih je bilo 7,3 odstotka, Južne Koreje (4,8), Srbije (4,7) ter Velike Britanije in Madžarske (po 3,3 odstotka iz vsake države).

Tudi letos se pozna izpad ruskih gostov, ki so ponavadi ostajali dlje časa in porabili precej več kot drugi. Njihovih prihodov je bilo v šestih mesecih za 10,5 odstotka manj, število njihovih prenočitev pa je upadlo za 16 odstotkov. Največ prenočitev (32,9 odstotka) so v prvi polovici leta ustvarili v zdraviliških občinah. Sledile so gorske (22,5 odstotka), obmorske občine (18,4 odstotka) in Ljubljana (11,9 odstotka).

Tudi napovedi za celotno poletno sezono so glede na rezervacije odlične, in če bo vreme ugodno, si lahko turistični delavci od jeseni in konca leta še veliko obetajo.

Poglobljene analize, napovedi, utrinki z vrtoglavih toboganov in edine slovenske peščene plaže ter pogled na preživljanje oddiha v turški Antalyi, vas čakajo v jutrišnjem Delu in na portalu Delo.si.