Turistično prebujanje slovenske Istre

Cilj je vzpostavitev zadruge malih ponudnikov na podeželju Istre in oblikovanje skupne blagovne znamke.

Objavljeno
28. januar 2015 17.18
ISTRA - PADNA
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper − Ugotovitev je stara že najmanj 30 let: več kot tri četrtine turistov, ki obiščejo slovenske obalne kraje, ne ve za podeželje slovenske Istre ali ga zelo slabo spozna. Eden največjih turističnih adutov spi kakor Trnuljčica, podjetje IstraTerra pa se ga je odločilo prebuditi.

»Povezati moramo vinarje, kmetovalce, obrtnike, ponudnike hrane, izletov in kulturnih progamov, da bo ta ponudba organizirana, dostopna in opazna,« je povedal eden od treh pobudnikov ustanovitve IstreTerre Dane Podmenik.

Istra Terra je prvo socialno podjetje, ki je v regiji specializirano za ekološki in etnoturizem. V slovenski Istri nameravajo obuditi turistično ponudbo, ki se razvija zelo spontano in v senci velike obmorske turistične industrije.

Nenavadno je, da ob več sto tisoč turistih, ki pridejo v hotele k morju, le manjši del obišče kraje v notranjosti Istre.

Del teh turistov takšna ponudba ne zanima, še več je takšnih, ki ne poznajo slikovitih istrskih vasic, arhitekture, cerkvic in neokrnjene narave, kulinarike ter prijaznih ljudi in njihovih običajev. Precej je kriva tudi razmeroma pičla turistična ponudba. »Registriranih kmetij s prenočišči je največ deset,« je povedal Podmenik.

Ponudniki v zadrugi

Najprej nameravajo pridobiti licenco turistične agencije, ki bo prva v državi z mednarodnim certifikatom za eko- oziroma trajnostni turizem Travelife. Drugi cilj je vzpostavitev zadruge malih ponudnikov na podeželju Istre in oblikovanje skupne blagovne znamke.

»Gostom bomo ponudili kulinarična doživetja in doživetja v neokrnjeni naravi, se vključili v mrežo najbolj cenjenih istrskih vinskih poti, ponudili raziskovalne in strokovne programe, večdnevne aktivne počitnice, kolesarstvo, sodelovanje pri kmečkih opravilih ...« pravi Podmenik.

Programi bodo segali tudi v hrvaško Istro. Podmenik je prepričan, da so turistični delavci o takšni ponudbi doslej samo veliko govorili in zanjo malo naredili, ker so hotelirji kljub drugačnim zagotovilom raje zadrževali goste na svojih plažah, zabaviščih in terasah v Portorožu.

Središče Rotunda povezuje

Podporo Istra Terri je dal zavod Središče Rotunda, ki od leta 2002 deluje v prostorih frančiškanskega samostana Sv. Ane v Kopru.

Direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja je povedal, da so njihove najpomembnejše dejavnosti spodbujanje socialnega podjetništva, delovanje mladinskega centra, svetovanja in izobraževanja za družine ter pomoč nevladnim organizacijam. Samo lani je od vseh 1500 društev v regiji s Središčem Rotundo sodelovalo 500 društev in več tisoč posameznikov.