Turizem v Škofji Loki: Pasijon bi moral trajati vse leto

Večine turistov v tem mestu, ki je že leta brez hotela, nima pa niti avtokampa in postajališča za avtodome, ne zadržijo.

Objavljeno
24. avgust 2015 21.08
Dvorec Visoko
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Škofja Loka – V turistični ponudbi na Škofjeloškem ni presežnikov, izjema je morda le srednjeveško mestno jedro Škofje Loke, ki je tudi po zaslugi obnove nekaterih ulic letos na novo zaživelo, v teh dneh še zlasti zaradi festivala Pisana Loka. Ponudniki nastanitvenih kapacitet, večinoma turistične kmetije, so majhni, skupaj jih je 40. Povezovanje med turističnimi ponudniki je skromno in tako turizem na Škofjeloškem ne prinaša finančnih učinkov.

Škofja Loka že deset let, odkar je zaprt Transturist, nima hotela, ki bi sprejel večjo organizirano skupino. Mesto je zato nezanimivo za agencijske goste. Lastnik Transturista, Zavarovalnica Triglav, že deset let neuspešno prodaja tudi nekdanji hotel Krona na Mestnem trgu, ki vsem na očeh propada. Ker na Škofjeloškem ni ne urejenih prostorov za avtodome (vse štiri občine, Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki so se sicer vključile v nacionalno mrežo postajališč za avtodome) ne avtokampa, je območje nezanimivo za Skandinavce, Nizozemce, Belgijce. Kljub vsem pomanjkljivostim imajo v Škofji Loki zadnja leta več kot 10-odstotno rast obiska, mesto je poleg Škofjeloškega pasijona prepoznavno po športnih, kulturnih in družabnih prireditvah. Največ turistov pa lahko naenkrat prenoči v planinski koči na Blegošu – 61.

Starodavna lepotica

Škofja Loka, ki je po obnovi Cankarjevega trga in Blaževe ulice precej spremenila videz, je v večini tujih vodnikov omenjena kot mestece ob sotočju Sor s tisočletno zgodovino, ki ga je treba obiskati. Ob sobotah je dveurno vodenje po mestu brezplačno. »Na spletu smo izvedeli, da je tu dobro ohranjena arhitektura in res nam je všeč. Ampak takih mest z gradovi je v Italiji veliko ... Večino dneva smo danes prebili v Ljubljani, ki je moderna, zdaj smo tu na kratkem postanku, da se malo okrepčamo in sprehodimo, preden se z avtom odpeljemo na Bled,« je pripovedovala Ornella iz italijanskega mesta Valsesia.

»Trudimo se, da bi Škofja Loka in njeno obrobje, ki ima že uveljavljeno tržno znamko Ena Škofja Loka, dve dolini, tri pogorja, neskončno zgodb, imelo prepoznavno turistično ponudbo do leta 2020. Zdaj stavimo na ustvarjalnost ljudi, prebujamo zavest o odličnih rokodelcih, o tem, da so tu ustvarjali izjemni slikarji, da je tu nastalo prvo dramsko besedilo v slovenščini, opozarjamo na tradicijo čevljarstva, kovaštva, izdelovanja čipk ... Vključeni smo v Regionalno destinacijsko organizacijo in tako gostje na Bledu izvedo, kaj lahko počnejo pri nas, kakšna kulinarika je na voljo, zaljubljeni se lahko tudi poročijo na Loškem gradu, ki je tudi ena najbolj obiskanih turističnih točk, ali pa v Tavčarjevem dvorcu na Visokem ... Krepimo povezave z Ljubljano, od koder prihajajo k nam gostje na enodnevne izlete. Prizadevamo si, da bi ti gostje tudi prenočili pri nas. Pri tem ni nepomembno, da so prenočitve na Škofjeloškem za nekaj odstotkov cenejše kot v Ljubljani ali na zgornjem Gorenjskem,« je povedala Andreja Križnar, vodja Turizma Škofja Loka.

Povezava gostincev in lokalnih pridelovalcev živil

Pred tremi leti so v Škofji Loki pripravili izbor nekaterih značilnih jedi, prilagojene pa so okusom in postrežbi sodobnega časa. Te ponujajo v gostinskih lokalih pod tržno znamko Okusi loškega podeželja. Še pomembnejša pa je povezava gostincev z lokalnimi pridelovalci živil. »V prihodnjem letu bomo ta projekt nadgradili,« je napovedala Križnarjeva, kaj bolj natančno bo to, pa ni razkrila. Dobro pa je zaživel tudi center Domače in umetnostne obrti (DUO), ki se že štiri leta trudi povezati rokodelce vseh štirih občin in pripravlja delavnice ter tečaje. V okviru projekta Znanje za turizem smo udeležencem seminarja razlagali, kako dobro je, da se na primer ponudnik sob poveže s sosedom, ki predeluje sir, oba pa tudi s tretjim sosedom, ki ima adranalinski park. Če bo ponudba večja, bodo lahko zadržali goste in povečali se jim bodo dohodki, vendar te miselnosti tukaj še nismo sprejeli,« je povedala Križnarjeva.

Več uspeha na krajši rok naj bi imela t. i. pasijonska pisarna, ki je bila doslej na Mestnem trgu odprta le v letu, ko uprizarjajo Škofjeloški pasijon, to pa je na šest let. Zaradi svoje pomembnosti bi moral biti pasijon navzoč ves čas, razmišlja vodja turizma in tako naj bi bilo kmalu možno, da si bo obiskovalec v tem prostoru ogledal filmček in razstavo o pasijonu.

Navdušeni nad kopališčem ob Poljanski Sori

Škofjeloški župan Miha Ješe je prepričan, da ima celovita urbanistično-arhitekturna obnova središča mesta močan posredni turistični učinek, na vprašanje, kako kaže mestnemu hotelu, pa je dejal, da mu kljub prizadevanju občini ne uspe pridobiti vlagatelja. Obstajajo realne možnosti, da bomo v prihodnjem letu našli ustreznega investitorja. Gospodarska kriza izzveneva in zopet bo čas za investicijske priložnosti, je prepričan župan Ješe.

Saša Jereb skupaj z možem le 400 metrov proč od mestnega jedra Škofje Loke oddaja sobe in apartmaje turistom. »Od julija do sredine avgusta se v mestu ni dogajalo nič in tudi dogodki, ki jih pripravljajo, so bolj za domačine kot pa tuje turiste. Manjka pa tudi ponudba za otroke. Veliko naših gostov, to so od Avstralcev, Američanov do Korejcev, je letos obiskalo kopališče na Poljanski Sori v Puštalu, za katerega vzorno skrbi zasebnik, in presenečeni so nad tem, da je sploh možno plavati v reki v mestu. V povprečju si naši gosti za obisk Škofje Loke vzamejo en dan, nato pa hodijo ali kolesarijo naokrog, se peljejo na izlet na Bled ali Jezersko, v Ljubljano, Savinjsko dolino, Posočje. V povprečju je v letošnjem juliju gost prespal pri nas tri noči in letošnje leto je boljše od lanskega, tako da pričakujemo 4000 prenočitev oziroma 10 odstotkov več kot lani,« je dejala Saša Jereb.

Premiki v Poljanski dolini

Opazneje pa se je začelo premikati tudi na Tavčarjevem dvorcu na Visokem, kjer pripravljajo čedalje več prireditev. Pred nekaj dnevi je občina Gorenja vas - Poljane po nakupu skoraj 14-odstotnega deleža občine Škofja Loka postala izključna lastnica dvorca in gospodarskega poslopja. Po besedah župana Milana Čadeža so doslej v obnovo dvorca vložili več kot 60.000 evrov, za restavratorska dela dveh sob, v katerih bo muzejska zbirka, pa bodo letos porabili še 35.000 evrov. V dvorcu, katerega v celoti upravlja občina, že dve leti pripravljajo tudi poroke, če si par zaželi, ju poroči sam visoški gospodar Ivan Tavčar, pripravijo pa tudi fantovščino. Domačini pa po dogovoru z občino skrbijo za gostinsko ponudbo pred dvorcem.

Dobri so tudi obeti za mondeni kopališki center oziroma toplice s tremi bazeni in z lesenimi bivaki v dolini Kopačnice. Podjetje IJP v lasti Iztoka Podkrižnika je junija v celoti poplačalo zemljišča v osrednjem delu posestva Topličar, zdaj pa pripravlja dokumentacijo za gradbeno dovoljenje.

V občini Gorenja vas - Poljane veliko vlagajo v prepoznavnost tematskih poti. Najbolj znamenita je Rupnikova linija, ki je potem, ko so lani začeli redno voditi po utrdbi na Golem vrhu, kjer je tudi stalna muzejska zbirka, dobila nov zagon. Rekreativnim kolesarjem je bolj znan občinski kolesarski krog, ki poteka mimo kulturnih in zgodovinskih spomenikov, prenočišč in gostišč, zdaj nastaja še občinski pohodni krog po mejah občine.