Ujeti v geto pod Kumom

S 24-urno zaporo ceste do 20. junija so krajane Dobovca odrezali od sveta, občini Trbovlje in državi grozi odškodninska tožba.

Objavljeno
11. maj 2015 20.19
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Petsto krajanom Dobovca pod Kumom, ki so več kot leto čakali, da država v gozdovih na tem območju počisti posledice lanskega žledu, grozi, da bodo mesec in pol odrezani od sveta. Dobrih 260 krajanov s podpisi ostro nasprotuje odločitvi o 24-urni popolni zapori ceste do Trbovelj in obvozom prek Radeč ter Šklendrovca. Od občine zahtevajo njeno takojšnjo odpravo, v nasprotnem občini in državi grozi odškodninska tožba.

Predsednik krajevne skupnosti Dobovec Marjan Jamšek je danes trboveljski županji Jasni Gabrič izročil podpise jeznih krajanov, ki jih je navsezgodaj neprijetno presenetila s popolno zaporo ceste vse do 20. junija: "Obljubljali so, da bodo uredili intervencijsko pot in da bo cesta čez noč odprta. Včeraj pa v Trbovljah še dopoldne ni bilo nikjer niti enega smerokaza, obvestila, table o obvozu." Jamšek je že napovedal nadzor nad zakonitostjo občinske odločitve o zapori.
Po njegovih podatkih je treba s strmih gozdnatih območij v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in dedičev družine Jekill odpeljati okrog trideset podrtih debel oziroma okrog dva tisoč kubičnih metrov lesa. "To je mogoče zgolj ob delni zapori ceste," trdi v imenu 263 sokrajanov.

"Občina za nas nima posluha," trdi Jamšek, ki Gabričevo opozarja, da je z zaporo nedopustno omejila pravice krajanov: "Imeli bomo višje stroške, prevzeli tveganje prometnih nesreč zaradi nevarnih obvoznih poti, izgubo časa."
Gabričeva odgovornosti zaradi neustrezne zapore noče prevzeti. "Ne bom podpisala nobenega dokumenta, s čimer bi bila ogrožena življenja občanov," je pisala ljudem pred časom.

Danes je Manca Kavšek, dijakinja tretjega letnika trboveljske Gimnazije, ob dveh popoldne ostala brez obvestila o avtobusnem prevozu domov in tudi brez prevoza, za katerega ima mesečno vozovnico. Njeno babico Marto Kavšek je zanimalo, ali bo odgovornost in stroške za vožnjo otrok z Dobovca prek nevarnih obvozov morda prevzela županja.

Ta se je za Delo odzvala z vpršanjem, ali bi mi prevzeli odgovornost za morebitne izgube življenj na cesti Trbovlje-Dobovec. Kavškova je ogorčena nad "aroganco oblasti", kot pravi: "V geto pod Kumom sta nas zaprli država in Gabričeva, ki bi morala v našem imenu od države zahtevati prevzem odgovornosti in povrnitev materialne škode! A tega ni storila ..."