UKC miri starše: Zaskrbljenost zaradi otroške srčne kirurgije odveč

Program bodo še naprej izvajali. Starši na Facebooku podpirajo izraelskega kirurga.

Objavljeno
16. december 2013 17.21
tlo/operacija
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana vsem staršem otrok, ki jih skrbi, kako bo v prihodnje potekal kardio kirurški program za otroke, sporoča, da je zaskrbljenost odveč. »Otrokom bomo tudi v prihodnje zagotavljali najbolj kakovostno in varno oskrbo,« so zapisali.

Program otroške srčne kirurgije se bo še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana, tako s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim so podpisali dogovor o sodelovanju, kot tudi drugih eminentnih kirurgov, ki bodo operirali v UKC Ljubljana, so zapisali v sporočilu za javnost.

Če bo konzilij odločil, da bo potreben prihod izraelskega kirurga Davida Mishalyja, bo to omogočeno, saj imajo z njim podpisano podjemno pogodbo do oktobra leta 2014.

Konzilij vseh strokovnjakov, ki skrbijo za otroke, ki potrebujejo srčno operacijo, bo o vsakem konkretnem primeru sprejel najboljšo rešitev za konkretnega otroka, poudarjajo v UKC Ljubljana. Od mnenja konzilija, ki ga odslej vodi Tomislav Klokočovnik, bo torej odvisna odločitev, kdo in kje bo otroka operiral, so še navedli.

Potem ko je deset zdravnikov, ki sodeluje pri programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, podalo ugovor vesti glede sodelovanja pri operacijah, so konec prejšnjega tedna na UKC Ljubljana dosegli dogovor glede programa. Dogovorili so se, da bodo v program vključili dva nova srčna kirurga, ki se bosta doizobrazila, da bodo tako lahko na UKC Ljubljana opravili 80 odstotkov operacij, ostalih 20 odstotkov operacij pa bodo opravili s pomočjo münchenskih strokovnjakov.

Dve skupini v podporo Mishalyu

Na družabnem omrežju Facebook so starši otrok s srčno napako, ki jih je že operiral Mishaly ali pa še čakajo na srčno operacijo, ustanovili skupino v podporo izraelskemu kirurgu.

Poudarili so, da imajo pravico do izbora zdravnika za svoje otroke. Dvomijo, da je odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij v UKC Ljubljana v najboljšem interesu otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Prepričani so, da gre v tem primeru za igrice in sprevržene lastne interese posameznikov.

Akcijo so podprli tudi na Društvu srčnih otrok. »Menimo, da ustvarjanje kulta osebnosti v ničemer ne doprinaša h kvaliteti operacij naših otrok in postoperativne oskrbe,« so zapisali.