UKC: sestre v intenzivni terapiji bodo stavkale

Razlog za stavko je enostranska kršitev pogodbe o zaposlitvi in znižanja plač v avgustu.

Objavljeno
19. oktober 2011 20.22
Posodobljeno
20. oktober 2011 06.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Medicinske sestre, ki skrbijo za najbolj bolne v intenzivnih terapijah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, nameravajo od prihodnjega četrtka naprej stavkati. Razlog: njihov položaj je slabši kot pred tremi leti, ko so zaradi plačne reforme že stavkale.

Približno 160 sester v intenzivnih terapijah je napovedalo stavko zaradi enostranske kršitve pogodbe o zaposlitvi in znižanja plač v avgustu. Stavkale bodo proti vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), a je težava v resnici širša.

Pred tremi leti so si medicinske sestre s srednjo izobrazbo s stavko izborile, da so njihovo delo prepoznali za enakovredno delu diplomiranih medicinskih sester. O ustreznem plačilu za delo srednjih sester je bil sklenjen poseben sporazum med sindikati in ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom. Srednjim sestram so z aneksom priznali, da delajo 80 odstotkov del, enakovrednih delu diplomiranih sester. A sporazum se je iztekel, sistemske ureditve pa zaradi nasprotovanja zbornice zdravstvene nege glede priznanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij ni bilo.

Avgusta letos je vodstvo UKC srednjim sestram odvzelo tudi do takrat priznana napredovanja, kot je zahtevalo po izvedenem upravnem nadzoru ministrstvo za zdravje, je pojasnil predsednik sindikata zaposlenih UKC, zdravnik Matija Cevc. Prepričan je, da bi se dalo položaj sester urediti, če ne bi v zdravstvu tako varčevali.

»Razumem sodelavke, saj si za svoje delo zaslužijo višje plačilo. A vodstvo UKC ne more samo odpraviti težave,« je povedal generalni direktor UKC Simon Vrhunec. Spremeniti bi bilo treba namreč kolektivno pogodbo. Po Vrhunčevih besedah je UKC leto dni dajal pobude za aneks h kolektivni pogodbi ministrstvu za zdravje, s katerim bi približno 140 sestram priznali, da delajo tudi dela diplomiranih sester. Aneks je, tako Vrhunec, že pripravljen.

Če bodo sestre vendarle stavkale, bolniki zaradi tega ne bodo oškodovani, je zagotovil. UKC ima že pripravljene ukrepe za premostitev stavke, zaposlene pa k oskrbi bolnikov v življenjski nevarnosti zavezuje tudi zakon.