Umrl Jaša Zlobec

V 61. letu je umrl slovenski romanist, književnik, prevajalec, urednik, publicist, politik, poslanec in diplomat.

Objavljeno
02. december 2011 11.16
Posodobljeno
02. december 2011 11.30
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Leta 1975 je diplomiral iz francoskega in italijanskega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti in že kot študent deloval v študentskem gibanju ter bil urednik več literarnih revij (Mlada pota, Tribuna, Problemi). 

Bil je publicist, prevajalec, civilno-družbeni aktivist in politik.

Po končanem študiju je bil sprva svoboden umetnik, od leta 1985 pa urednik pri Cankarjevi založbi. Vmes je bil zaposlen še v uredništvu mladinskega programa Televizija Slovenije (1979 do 1983) in eno leto tudi predsednik Študentskega kulturnega centra (Škuc). Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu, bil poslanec v parlamentu in veleposlanik.

V Mladini je pod psevdonimom Džuli Šviga redno pisal rubriko Rdeči kotiček. Identiteta pisca v času pisanja ni bila znana. Džuli Šviga pa si je v treh letih pisanja ustvarila sloves zadnje pismene klasične marksistično-leninistične teoretičarke.

Njegov oče Ciril Zlobec je v intervjuju letos februarja na nacionalni televiziji o njem povedal zgodbo, kako je šel Jaša leta 1968 s kolegom peš v Prago demonstrirat zaradi nestrinjanja s sovjetsko okupacijo in se poklonit enemu prvih samopožigovalcev Janu Palachu, ki se je sam protestno sežgal. Takrat je bil Jaša star 17 let in z očetom se o odhodu ni posvetoval, ampak je le dejal »grem«. Kasneje se je nekdo sežgal pri Petričku v Ljubljani, in ko so v radijskih poročilih dejali, da nima nikogar od domačih, ki bi mu dal kožo, je šel Jaša v bolnico in dejal, da jo bo dal on. Ko so ga vpisali, so ugotovili, da je mladoleten, zaradi česar je potreboval podpis staršev. Očeta Cirila je za dovoljenje prosil z besedami: »Ne, oče, to ni samo zaradi tega, da darujem, ampak tudi da preizkušam samega sebe, ali sem zmožen humanega dejanja.« Oče je nato šel z njim in podpisal dokument.