Umrla je Elka Strojan

Mati romske družine Strojan je imela dalj časa težave s srcem.

Objavljeno
02. april 2015 14.52
dja_ROJE-CIGANI
Bojan Rajšek, Litija, M. Č., Delo.si
Bojan Rajšek, Litija, M. Č., Delo.si

V 64. letu starosti je umrla Elka Strojan. Zadnje mesece svojega življenja je preživela na invalidskem vozičku. Kot so poročale Slovenske novice, je bil vzrok smrti srčno popuščanje.

Cerkveni pogreb bo ob 16. uri v Zagradcu, pokopana pa bo ob svojem možu.

Romkinja Elka oziroma Jelka Strojan je bila v krogu svoje številne družine zelo spoštovana in cenjena in je imela vse niti življenja svojih otrok in tistih, ki so se k njim priselili, ves čas pod kontrolo.

Tudi o finančnih zadevah je imela zadnjo besedo, saj se je njen pokojni mož Miha, ko so še živeli na njihovi zemlji Pod Klingarjem ob državni cesti Zagradec - Ambrus v ivanški občini, vedno posvetoval z njo. Denar, ki ga je imela vedno pri sebi, je bil njena skrb.

Po tragičnem incidentu, ko je član njihove skupnosti, sicer po narodnosti Slovenec, s polenom poškodoval po glavi domačina, je velikokrat dejala, da se kaj takšnega nikoli ne bi smelo zgoditi. Tega dogodka se je vedno z grozo spominjala, pa ne zaradi tega, kar je sledilo, ampak zato, ker je bil možakar njihov prijatelj, ki jih je obiskoval in so skupaj pogosto pili kavo.

Tudi o preselitvi družine Strojan najprej v Postojno in nato v Roje ter vmesnem tavanju po gmajnah, da bo medijsko kar se da odmevno, je odločala ona in nihče drug. Njeni otroci in vsi ostali člani družine so počeli samo tisto, kar je izrecno dovolila oziroma ukazala.

V času ambruških dogodkov je bila ves čas na očeh javnosti, njeni sinovi pa so v izjavah novinarjem povedali le tisto, kar so se pred tem dogovorili z materjo.