Ustavno sodišče menda dovolilo referendum o pravicah istospolnih parov

Odločitev ustavnih sodnikov je bila po poročanju Dnevnika sprejeta s tesno večino.

Objavljeno
30. september 2015 10.55
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Ustavno sodišče je po neuradnih informacijah dovolilo referendum o pravicah istospolnih parov, piše Dnevnik. Odločitev ustavnih sodnikov je bila menda sprejeta s tesno večino. Uradna odločitev bo sicer znana v prihodnjih dneh.

Na ustavnem sodišču pa so za STA zatrdili, da odločitev še ni bila sprejeta. »Razglašena bo, ko bo sprejeta,« je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Tudi predsednik sodišča Miroslav Mozetič je že v torek zvečer sporočil, da končna odločitev še ni sprejeta.

Spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v parlamentarno proceduro vložila Združena levica (ZL), kasneje pa je koalicija Za otroka gre začela zbirati podpise za referendum, vendar so poslanci izglasovali sklep, s katerim so takšen referendum prepovedali. Sledila je pritožba koalicije na ustavno sodišče.

Koalicija Za otroke gre! je z zadovoljstvom pospremila neuradno poročanje medijev, da so ustavni sodniki dovolili referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki med drugim istospolnim parom dopušča posvojitve. Kot zatrjujeta sovoditelja koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc, jim sodišče ni zanikalo navedb o glasovanju v prid referendumu.

Med poslanskimi skupinami sta zakonskemu predlogu ZL izrecno nasprotovali le stranki SDS in NSi, preostale stranke so predlog podprle.

Če bo ustavno sodišče referendum dopustilo, bodo pobudniki referenduma, koalicija Za otroke gre, še naprej zbirali podpise za referendum. Koalicija je sicer v štirih dneh, kolikor je lahko zbirala podpise, v podporo referendumu zbrala več kot 48.000 overovljenih podpisov.

»V koaliciji Za otroke gre na podlagi odličnih strokovnih, pravnih argumentov ter predvsem ob zavedanju, da delamo pravično in plemenito stvar, optimistično, z veseljem in potrpežljivo čakamo odločitev. Pričakujemo, da bo ustavno sodišče omogočilo referendum, vendar se pripravljamo tudi na drugačno možnost in sporočamo, da bomo z našim delom nadaljevali ne glede na to, kakšna bo odločitev,« je konec preteklega tedna zapisala koalicija Za otroke gre.