V bazenu ne bo vode, ampak gradbeni stroji

Komunalno podjetje konjiškemu svetniku noče poslati dokumentov, temveč toži informacijsko pooblaščenko.

Objavljeno
10. januar 2018 22.39
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Slovenske Konjice – Občinski svetnik Jernej Štromajer že od junija lani dokazuje, da je konjiški bazen poleti ostal suh, ker se je občina tako odločila že mesece, preden je to sporočila javnosti in dobila izvedensko mnenje. Javno komunalno podjetje (JKP), ki bi mu moralo po odločbi informacijske pooblaščenke posredovati zahtevane dokumente, je zaradi odločbe raje vložilo tožbo na upravnem sodišču, bazen pa bodo za več kot milijon evrov zgradili na novo.

Peticijo, s katero je Štromajer zbiral podpise proti zaprtju bazena, je lani podpisalo okoli tisoč ljudi, bil je tudi prvopodpisani pod zahtevo za izredno sejo konjiškega občinskega sveta, na kateri je opozicija zahtevala ponovno odprtje bazena, od župana Mirana Gorinška pa, da se opraviči zaradi zavajanja. Ko sta občina in JKP že objavila, da bo bazen zaprt, se je pokazalo, da se je vodstvo občine za zaprtje odločilo že marca, kar dokazuje zapisnik sestanka na občini.

Na občini so vseskozi trdili, da bazen zapirajo na podlagi izvedeniškega mnenja, ki ga je izdelal Bogomir Amon, a mnenje je nastalo šele 10. aprila 2017, mesec po odločitvi občine, da bazen zapre. Štromajer je zato zahteval od JKP, naj mu po elektronski pošti pošljejo fotokopijo naročilnice za izvedeniško mnenje: »Mislim, da je bilo tudi naročeno po tem, ko so se že odločili za zaprtje bazena. To bi naročilnica lahko pokazala. Pa je ne pošljejo.« Tudi ko je tako odločila informacijska pooblaščenka, JKP kopij naročilnice, računa in izpisa naloga za račun ni hotel poslati. Namesto tega je vložil tožbo proti odločbi pooblaščenke na upravnem sodišču. Konec leta so v uradu pooblaščenke na tožbo odgovorili, ker zadeva še ni končana, podrobnejših informacij in komentarjev ne dajejo. Je pa zaradi tožbe znano vsaj to, da ima naročilnica za izvedeniško mnenje naveden datum 30. marec, kar je skoraj tri tedne po tem, ko se je vodstvo občine že odločilo, da bo bazen zaprlo.

Dokumenti samo na vpogled

Direktor JKP Slovenske Konjice Franc Dover pravi, da Štromajerju kopije naročilnice in računa ne morejo poslati po elektronski pošti, ker gre za poslovno zaupne podatke: »Z revizijsko družbo smo pripravili podlago, pod kakšnimi pogoji je vpogled možen, kar pa je zavrnil.« Štromajer priznava, da so mu vpogled omogočili, a vztraja pri kopijah: »To je moja pravica. Očitno jih moti, da bi jih javno objavil. Ker bi jih.«

Dover trdi, da se za tožbo niso odločili, da bi zavlačevali: »Pooblaščenka v odločbi navaja, da določenih dokumentov od nas niso prejeli, kar pa ne drži; dokumentacijo smo posredovali po elektronski pošti pravočasno.« V tožbi so zapisali, da »zahtevani dokumenti z vidika namena in funkcije pravice dostopa do informacij javnega značaja v zvezi s porabo javnih sredstev v okviru izvajanja javne službe ne povejo ničesar in tako niso bistveni, saj so vsi podatki v zvezi s porabo javnih sredstev za izdelavo mnenja že javni in že vsakomur dostopni«. Kljub temu jih JKP noče poslati. Je pa Dover dodal, da stroškov s tožbo JKP ne bo imel, ker jo bo plačala zavarovalnica.

Nov bazen

Čeprav so iz odgovorov župana Mirana Gorinška in Franca Doverja mnogi Konjičani sklepali, da bodo bazen letos že odprli, oba pravita, da tega nikoli niso obljubili. Negotovo je celo odprtje prihodnje leto. Sprva so načrtovali celovito prenovo, ki je bila ocenjena na 350.000 evrov, po septembrskem poročilu Gradbenega inštituta ZRMK pa so se koalicijski svetniki, opozicija se je glasovanja vzdržala, odločili, da bodo bazen raje zgradili na novo.

Graditi naj bi ga začeli junija, po projektni nalogi Zvezdane Stankovič iz AZ inženiringa, Stankovičeva je tudi v Skupini za prenovo bazena Slovenske Konjice, občino pa bo stal več kot milijon evrov. Gorinšek miri: »Vsekakor bo končna cena nižja od navedene, tako kažejo izkušnje. Niti DDV ni strošek, ker ga bomo poračunavali. Špekulativna ocena investicije znaša okoli 700.000 evrov.« Opozicija je prepričana, da so zneski previsoki in da bi bazen lahko rešili za precej manj denarja. V izvedeniškem mnenju so bila sanacijska dela ocenjena na 126.000 evrov.