V boj za predsedniški položaj

Roki za volitve so začeli teči.

Objavljeno
21. avgust 2017 11.27
lvi-Borut Pahor
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Po tem, ko je predsednik državnega zbora Milan Brglez za 22. oktober razpisal predsedniške volitve, danes začnejo teči roki za volilna opravila. To najprej pomeni, da mora notranje ministrstvo na svojih spletnih straneh objaviti število volilnih upravičencev v državi, posamezni volilni enoti in volilnem okraju. Prav tako bodo od danes do 27. septembra volivci lahko izrazili podporo posameznim kandidatom, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur.

Kandidate za predsednika republike, ki ima petletni mandat, lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev. Politične stranke kandidate za predsednika države določajo v skladu s svojimi pravili, kandidature pa mora s podpisi podpreti najmanj 3000 volivcev ali trije poslanci.

Kandidature bo mogoče na Državno volilno komisijo (DVK) vlagati do srede, 27. septembra, do polnoči. To je tudi zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu podpisali obrazce podpore kandidaturi. Sledila bosta postopek preizkusa zakonitosti kandidatur in izdaja odločb o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Z žrebom bodo določili vrstni red kandidatur in DVK bo nato javno objavila njihov seznam. Skrajni rok za to je 15 dni pred dnem glasovanja, torej 6. oktober.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam začasno bivajo, lahko DVK do 21. septembra sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, na katerem bo na dan glasovanja volišče. Če bo potreben drugi krog volitev, pa bodo morali o svoji nameri glasovanja po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu DVK obvestiti najpozneje do 27. oktobra. Državna volilna komisija je z rokovnikom volilnih opravil kot datum morebitnega drugega kroga predsedniških volitev določila 12. november.

Doslej je kandidaturo napovedalo enajst posameznikov, med njimi sedanji predsednik države Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kamniški župan Marjan Šarec.

Če bo potreben drugi krog volitev, bo ta 12. novembra.