V boju za Peko Šurbek porazil tržiške čevljarje

Dražba: Dejan Šurbek napoveduje oživitev območja Peka v Tržiču – Stečajna upraviteljica zadovoljna
Fotografija: Dražba za Pekove prostore. Foto Blaž Račič
Odpri galerijo
Dražba za Pekove prostore. Foto Blaž Račič

Tržič – Za nekdanje Pekove proizvodne prostore v Tržiču je družba Reliant, ki jo zastopa Dejan Šurbek, ponudila 1,4 milijona evrov. Po besedah stečajne upraviteljice Peka Tadeje Tamše so dosegli zelo ugodno ceno in je s tem zadovoljna. Šurbek obljublja oživitev objektov, njegovi tekmeci na dražbi, tržiški čevljarji, pa menijo, da je ponudil preveč.

Na dražbi z zniževanjem cene so najprej ponudili v odkup prvi sklop nepremičnin, ki vključuje tudi osrednji Pekov objekt v Tržiču, za katerega je bila določena izklicna cena v višini 1,5 milijona evrov. Dejan Šurbek je za ta objekt in pripadajoče nepremičnine ponudil 910.000 evrov. Za drugi sklop nepremičnin, ki vključuje tudi proizvodne prostore podjetja PGP inde, pa je ob izklicni ceni 493.000 evrov Šurbek ponudil 459.000 evrov.


Dokončna prevlada nad tržiškimi čevljarji


Reliant, ki se ukvarja z investicijami in nepremičninami, bo nekdaj industrijsko območje Tržiča revitaliziralo, o nadaljnjih možnostih sodelovanja s tržiškimi podjetniki, ki so že najemniki nekdanjih Pekovih prostorov, ali s potencialnimi najemniki, pa so »odprte vse možnosti«. Šurbek iz Relianta pričakuje, da bodo v treh mesecih razčistili vse podrobnosti. Kot je dejala Tadeja Tamše, je Reliant pred dnevi odkupil tudi Pekove terjatve, a ni potrdila neuradnih navedb, da naj bi bila vrednost terjatev poldrugi milijon evrov.

Tamšetova je zadovoljna, da so za kompleks našli kupca, kot je dejala, pa mora zdaj soglasje k sklenjenemu poslu dati še sodišče. Pričakuje, da se bo postopek končal do novembra letos. S tem je Peko v stečaju prodal večino nepremičnin in opreme, doslej pa so iz izkupička poplačali četrtino terjatev delavcev. Za prodajo zdaj ostaja le še nekaj nekdanjih Pekovih nepremičnin, med drugim prostori v Ljubljani, na Hrvaškem in v Srbiji. Tamšetova pričakuje, da bo stečajni postopek končan predvidoma čez dve leti.


Župan zadovoljen, podjetniki zadržani


Razplet dražbe je pozdravil tudi župan Tržiča Borut Sajovic in ocenil, da je dobro, ker je v Tržič prišel konkretni lastnik, hkrati verjame, da se bo kupec lahko dogovoril s tržiškimi podjetniki.

Med interesenti za nakup prostorov je bil tudi domačin Matej Slapar iz podjetja Proalp, ki že izdeluje pohodno opremo in je na dražbi nastopal skupaj s tržiškim podjetjem Ve-trade in M-sfinga iz Medvod. Slapar z razpletom ni bil zadovoljen, saj so načrtovali, da bodo lahko odkupili objekt in v njem razširili svojo dejavnost. Z novim lastnikom bodo poskusili najti soglasje glede uporabe prostorov, ki bi jim omogočilo širjenje proizvodnje, je povedal. Tudi v tržiškem podjetju Migi, ki izdeluje obutev in je sodelovalo na dražbi skupaj s podjetjem Bečan trans, so nameravali širiti dejavnost v nekdanjih Pekovih prostorih. Kupec je ponudil preveč, je Miha Gros iz podjetje Migi komentiral razplet dražbe in ocenil, da bi morali v objekte vložiti še okoli dva milijona evrov.

Med dražbo je Zoran Hrovatin iz podjetja PGP inde, ki v nekdanjih Pekovih prostorih izdeluje podplate za čevlje in ima skoraj sto zaposlenih, poudaril, da je podjetje v objekt vložilo pol milijona evrov, vendar s Pekom teh vlaganj niso poračunali pri obračunu najemnine. Tamšetova je na to dejala, da je to vprašanje za kupca brezpredmetno in da je bila terjatev že prerekana.


Kdo je Šurbek?


Dejan Šurbek je ime, ki ga nazadnje zasledimo v razvpitih panamskih dokumentih. Po poročanju Večera je ustanovil podjetje v davčni oazi Britanska Angvila prek družbe Mossack Fonseca. Širši javnosti je znan kot ustanovitelj prvega savnarskega kluba v Sloveniji, ki so ga leta 2014 odprli v Ajševici pri Novi Gorici. Klub, ki ponuja razvajanje v »erotični atmosferi«, ni javna hiša, je ob otvoritvi trdil Šurbek. Pomladi mu je propadel načrt, da bi igralnico Paquito iz Volčje Drage preselili na mejni prehod Vrtojba.
Družba Reliant je lani ustvarila za 770.000 evrov prihodkov in 31.000 evrov dobička, medtem ko je večinska lastnica družbe Reliant, Šurbekova družba Uprafin lani ob 375.000 evrov prihodkov ustvarila 371.000 evrov dobička.

Komentarji: