V Certi holdingu boj za začasnega direktorja

V čakanju na vodstvo

Objavljeno
03. oktober 2017 11.20
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Cerkno – Civilna pobuda Ozaveščena Cerkljanska in delničar na strani nekdanjega vodstva v Certi holdingu sta pretekli konec tedna pričakovano vložila predlog za imenovanje sodnih nadzornikov in direktorja v družbi pooblaščenki, saj ta nima ne vodstva ne nadzornega odbora, potem ko je koprsko višje sodišče sklepe lanske skupščine razglasilo za nične.

Sodišče bo nadzornike imenovalo v prihodnjih dneh do skupščine, ki bo 30. oktobra na sklic zdaj največjega posameznega delničarja Jožefa Močnika. Civilna pobuda in nekdanje vodstvo ponujata svoje kandidate. Mali delničarji, ki so prek sodišča dosegli ničnost sklepov lanske skupščine – ta je potrdila nove nadzornike, ti pa so na čelo Certe holdinga postavili Boruta Piriha – za začasnega direktorja predlagajo Mirana Cigliča, sicer dolgoletnega direktorja Hotela Cerkno in nekdanjega cerkljanskega župana. »Funkcijo bi opravljal le začasno do skupščine, saj sem se drugim položajem v holdingu vnaprej odpovedal,« je dejal. Eden od delničarjev je za položaj direktorja sodišču predlagal Piriha, ki je v predlog privolil, vsega drugega po razsodbi o ničnosti sklepov skupščine pa ne komentira.

Kdo bo prevladal, bo odvisno od uspešnosti prevzema

Kako bo potekala skupščina in kdo bo prevladal v holdingu, ki ima prek Certe v lasti Hotel Cerkno s smučiščem, Tik Kobarid in četrtino cerkljanske Ete, bo odvisno od uspešnosti prevzema Postojnske jame, ki bo delnice CH odkupovala do 12. oktobra. Prevzemnik na čelu z direktorjem Marjanom Batageljem po lastnih trditvah lastništvo uspešno pridobiva, medtem ko v iniciativi menijo, da se mu ne bo uspelo. Zanimivo pa je, da je civilna pobuda zelo kritična do prevzemne cene, ki znaša 3,2 evra za delnico, sama je za pošteno ceno izračunala 9,8 evra, prek Deželne banke pa nekateri njeni člani delnice odkupujejo po 3,4 evra. »To je zato, da se prekini razprodaja in holding poskuša ohraniti na Cerkljanskem oziroma v lasti malih delničarjev,« je pojasnil Ciglič in nadaljeval: »Za to je še vedno možnost, saj se 12. oktobra prodaja delnic ne bo ustavila, le ponudba Postojnske jame se bo iztekla. Cena Deželne banke je zdaj zgolj tolažba za vse, kar se je zgodilo.«

Ciglič: Ljudje so bili zavedeni in ogoljufani

Ciglič je še enkrat poudaril, da sta za izvirni greh vseh težav v holdingu kriva nekdanji direktor Certe holdinga Zorko Golob in takratni predsednik nadzornega sveta Marjan Simonič zaradi prvotno nezakonito preložene skupščine in izločitve delničarjev zaradi domnevno nepravilnih pooblastil. »Vse je bilo skrbno načrtovano. Ljudje so bili zavedeni in ogoljufani, da so delnice prodajali tudi po ceni 0,78 evra,« je opozoril in dodal, da bodo delničarji predvidoma v sredo po pošti dobili letake z dodatnimi pojasnili in pooblastilom za njihovo zastopanje na prihajajoči skupščini.