V domu Prebold potrebujejo 82.000 evrov za stroške in plače

Mesec dni po stečaju v domu upokojencev vztraja 65 oskrbovancev in 35 delavcev.

Objavljeno
03. december 2013 17.40
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Iz predračuna, ki ga je Denis Kostrevc, stečajni upravitelj KDU, bivše družbe najemnice doma upokojencev Prebold, posredoval sodišču v Celju, je razvidno, da bo na mesec za najnujnejše stroške postopka potreboval dobrih 37.000 evrov. V znesek niso všteti stroški za plače; zanje potrebuje še okrog 45 tisočakov. Prvo izplačilo v okviru stečaja delavci pričakujejo čez teden dni.

Deseti v mesecu je plačilni dan v Domu upokojencev Prebold, kjer mesec dni po stečaju (na predlog lastnika objekta Raiffeisen Leasinga je postopek stekel 4. novembra) vztraja 65 oskrbovancev in 35 zaposlenih, ki so zadnje - avgustovske - plače prejeli 10. oktobra.

Denis Kostrevc je za Delo dejal, da bo predračunu, v katerega so zajeti materialni stroški, sledil poseben predračun za zaposlene. »Maksimalno se trudim, da uveljavljam pravice, ki jim gredo,« je dejal.

Na računu stečajnega dolžnika družbe KDU pri Posojilnici Bank Pliberk je bilo ob stečaju samo 5500 evrov, smo izvedeli. Iz tega naslova ter iz oskrbnin v višini približno 75.000 evrov na mesec in deloma iz najemnin oziroma poslovanja bifeja v domu naj bi se zbralo toliko likvidnih sredstev, da bi lahko krili odlive. Najvišjo postavko med temi predstavlja hrana. Mesečni stroški zanjo so približno 10.000 evrov, drugi najvišji strošek je ogrevanje (predvidoma 4600 evrov), elektrika in material za nego znašata vsak po 2500 evrov ...

Z začetkom stečajnega postopka je celjsko okrožno sodišče sicer končalo večmesečno kalvarijo v Preboldu, a dolgovi in zelo občutljivo vprašanje, kaj z domom v prihodnje, zlasti, ali ga kljub nasprotovanju domov v Savinjski dolini pripojiti k trboveljskemu, ostajajo. Pogovori o prehodu pod trboveljsko okrilje so nekoliko zamrli. KDU sicer Raiffesien Leasingu zaradi najemnin, ki jih ni plačeval od maja lani, neuradno dolguje prek 100.000 evrov. Še enkrat tolikšen znesek naj bi predstavljali neplačani prispevki Dursu in regresi delavcem, tu pa je še približno 1,3 milijona evrov vredna oprema, ki naj tudi ne bi bila last KDU, temveč zagorske Svee.

Upniki morajo terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijaviti do 4. februarja 2014.