V domu starejših v Preboldu plač ni, zaposleni množično odhajajo

Stavka traja že drugi mesec, za njen izid bo odločilen odgovor iz Avstrije ali s socialne inšpekcije.

Objavljeno
06. avgust 2013 17.17
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zaposleni v domu starejših občanov Prebold se bojijo, da so njihovemu delodajalcu, družbi KDU v lasti direktorja Ivana Kovača, šteti dnevi in da pripojitev k domu upokojencev v Trbovljah do 15. avgusta ni mogoča. Stavka se vleče že drugi mesec, dolgovi se kopičijo, plač ni, v zadnjih dneh je odšlo enajst delavcev, svojci pa se sprašujejo, ali ni čas, da v dom pride socialna inšpekcija.

Enajst od slabih petdeset zaposlenih v preboldskem domu je vložilo izredne odpovedi delovnega razmerja, ker ne verjamejo več v srečen konec zgodbe, ki ji je med drugim botrovalo tudi to, da KDU ni uspelo pridobiti koncesije.

Odšle so štiri sestre, štirje bolničarji, dve delavki iz kuhinje in strežnica, zato svojce skoraj osemdesetih varovancev skrbi, ali dom še zadošča zahtevanim standardom in normativom s področja varstva starejših in ali je za njihove družinske člane še strokovno ustrezno poskrbljeno. Kajti če ni, pravijo, bi morali zadevo predati drugi stroki - inšpekciji.

Po sestanku s predstavniki ministrstva za delo, vodilnimi iz obeh domov in z vodstvom Raiffeisen Leasinga, ki ima v lasti preboldski dom, je Zvone Vukadinovič, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, dejal, da od trboveljskega doma in Raiffeisna pričakuje rešitev do 15. avgusta, od KDU pa, da zagotovi sredstva za odkup terjatev delavcev. Kajti Trboveljčani bodo najeli le neobremenjen objekt.

Do takrat bodo »z radikalnimi ukrepi« počakali. V nasprotnem bodo vsi zaposleni vložili izredne odpovedi delovnega razmerja: »Delavci suženjskega dela ne bodo več izvajali. Toda če enkrat odidejo, objekt lastnikom nima več čemu služiti, saj ni primeren ne za hotel ne za stanovanja. Če želijo rešiti investicijo, morajo dom oddati v najem.«

Direktor Raiffeisen Leasinga Žiga Silič od matične banke v Avstriji pričakuje končno odločitev o sklenitvi najemnega razmerja s trboveljskim domom prihodnji teden, o višini Kovačevega dolga pa ne želi govoriti. Za Delo je povedal le, da KDU že dalj časa ne poravnava svojih obveznosti. Neuradno naj bi mesečna najemnina KDU znašala 11.000 evrov, o tem, kolikšno bodo zaračunavali Trboveljčanom, se še pogajajo. »Kot lastniki objekta želimo zagotoviti dolgoročno stabilnost poslovanja v sodelovanju s trboveljskim domom, ljudem pa čim boljšo oskrbo. Če bi tudi dosedanji akterji imeli dobre namene in delali v korist varovancev, bi bila zgodba danes drugačna. Naše zaupanje v KDU je omajano,« je dejal Silič. Raiffeisen ne načrtuje ostati dolgoročen lastnik doma.

Kovača nam včeraj ni uspelo priklicati. Zaposlenim je sicer julija izplačal po 200 evrov, kar pa nekaterim ne zadošča niti za pot v službo. Ali jim bo do 10. avgusta lahko izplačal preostanek do minimalnih junijskih plač, kakor je obljubil, ni jasno.

Da dokončnega odgovora o pripojitvi preboldskega doma ni mogoče pričakovati do 15. avgusta, se strinja tudi Dani Hren, direktorica doma upokojencev Trbovlje: »Če bi tudi bili izpolnjeni vsi pogoji za pripojitev, jo mora potrditi še naš svet zavoda. Nemogoče je, da se sestane do 15. avgusta. Sicer pa KDU še vedno ni poplačal dolgov do ljudi in tudi dogovor o številu zaposlenih v bodoči reorganizaciji ter zagotovilo, da pripojitev ne bo finančno najedla trboveljskega doma, še nista znana.«