V evropskem parlamentu zmerna doza kritik Janševe vlade

Razprava evropskih poslancev o Sloveniji obarvana s tonom domačih političnih delitev.
Fotografija: Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je opozoril na zmanjšanje slovenskih proračunskih sredstev za tožilstvo in sodni svet. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja
Odpri galerijo
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je opozoril na zmanjšanje slovenskih proračunskih sredstev za tožilstvo in sodni svet. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nekaj pred 19. uro začel razpravo o vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji. Dobro uro trajajoča razprava je bila osredotočena na zamudo pri imenovanju delegiranih tožilcev, medijsko svobodo in stanje demokracije.

19.53 Evropska poslanka SD Tanja Fajon je opozorila, da je povod razprav kritika vlade pod vodstvom Janeza Janše. Opozorila je tudi na nove poskuse slovenske vlade, da odpokliče delegirana tožilca, ki sta bila imenovana z veliko zamudo.

Tanja Fajon. FOTO: Izsek iz prenosa zasedanja
Tanja Fajon. FOTO: Izsek iz prenosa zasedanja

Po njenem mnenju bodo kršitve evropske zakonodaje, tudi v primeru STA, »žal pustile slab pečat na sicer solidnem delu slovenske administracije v času predsedovanja Slovenije na čelu svetu EU«.

19:40 »Po Varšavi in Budimpešti je zdaj na vrsti Ljubljana,« je bentil poljski konservativec Joachim Stanisław Brudziński. V ozadju vidi neomarksistične sile. Levičarski Španec Miguel Urbán Crespo na drugi strani vidi zatiranje. Omenil je tudi, da je premier Janša njihovo skupino med obiskom v Ljubljani primerjal s teroristi.   

19.35 Samo razpravo je kritizirala italijanska poslanka iz Lege Nord Annalisa Tardino (skupina Identiteta in demokracija), ki jo vidi kot poskus destabilizacije vlade v Sloveniji. »Danes branimo Slovenijo,« je dejala. Tudi poslanec Balázs Hidvégi je kritiziral dvojna merila, denimo delovanje medijev v Nemčiji, kjer cenzurirajo neliberalne poglede.

FOTO: izsek iz prenosa zasedanja
FOTO: izsek iz prenosa zasedanja

19:30 Romunska liberalka Ramona Strugariu je opozorila, da se je premier Janša vpletal v imenovanje evropskih tožilcev. »Janša kopira Viktorja Orbána,« je dejala. Opozorila je tudi, da se norčuje iz evropskega parlamenta.

Tineke Strik iz Zelenih je opozorila, da vladavina prava v Sloveniji deluje, a je ogrožena. »Grožnje prihajajo od predsednika vlade,« je povedala. Ocenila je, da je Slovenija šele pod pritiskom imenovala delegirana tožilca. 

19.20 Romana Tomc (EPP) je opozorila na nedelovanje slovenskega pravosodja v primeru domnevnega pranja iranskega denarja v NLB. V Sloveniji obstajajo prvorazredni državljani, ki se lahko izognejo roki pravice. Številne težave slovenskega pravosodja po njenem mnenju izhajajo iz bivšega sistema.

Romana Tomc. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja
Romana Tomc. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja

Vesela je, da je zadeva z delegiranimi tožilci rešena in da se bodo lotili goljufij, povezanih z evropskim denarjem. Celotno razpravo je pripisala »novemu poskusu opozicije, da škodi lastni vladi.« Napadla je tudi poslansko SD Tanjo Fajon glede »tako imenovanega lektoriranja« poročila o Sloveniji.  

19.10 Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je omenil zamude pri imenovanju državnih tožilcev v Sloveniji. »To ni v redu,« je ocenil. Število kandidatov, ki čakajo na imenovanje na tožilske funkcije, se povečuje. V pravosodju bi morali izboljšati orodja za elektronsko komunikacijo, kar se je še zlasti pokazalo med pandemijo.

Opozoril je, da so se zmanjšala proračunska sredstva za tožilstvo in sodni svet. Eno od kočljivih vprašanj je nizko število dejanskih obsodb za korupcijo. Opozoril je na poskuse spodkopavanja neodvisnosti STA. Evropska komisija naj bi nadaljevala spremljanje financiranja in neodvisnosti agencije. Poudaril je, da so napadi na medije in novinarje nesprejemljivi.    

18.59 Zunanji minister Slovenije Anže Logar je v imenu sveta največ govoril o splošnih stvareh, o vladavini prava v Uniji in razpravah, ki so glede tega potekale med slovenskim predsedovanjem. Citiral je redno letno poročilo evropske komisije o položaju v državah članicah.

Anže Logar. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja
Anže Logar. FOTO: izsek iz prenosa zasedanja

Glede Slovenije je omenjal nekaj težav v pravosodju in bitk proti korupciji. Navedel je še, da je vlada sklenila z STA pogodbo o financiranju javne službe. Tudi delegirana tožilca sta bila imenovana.

Evropski parlament bo o resoluciji o Sloveniji glasoval predvidoma na decembrskem zasedanju. Zaradi imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev in odločitve o vnovičnem financiranju STA je pričakovanih manj kritik.

Komentarji: