V Kopru bi ukinili vinjete

V stranki Oljka so prepričani, da bi odprava več prinesla kot odnesla. Dars: to je predvolilno všečen predlog.

Objavljeno
27. marec 2014 23.47
Cesta pred Koprom zaprta
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Iz Oljke, stranke slovenske Istre, so včeraj ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu in Darsu posredovali predlog za ukinitev vinjet na območju slovenske Istre – med mejo z Italijo in Koprom. Na ministrstvu včeraj na to niso mogli odgovoriti, podobno pobudo je pred štirimi leti ministrstvo že zavrnilo.

Valter Krmac, ki je pred kratkim prevzel vodenje Oljke, opozicijske stranke v koprskem občinskem svetu, pravi, da so vinjete povzročile množično selitev maloobmejnega in tranzitnega prometa iz Italije v hrvaško Istro na lokalne ceste. Te so zato postale preobremenjene, še bolj uničene in manj varne. Vzdrževati jih mora lokalna skupnost, ki pa tega ni sposobna. Zaradi vinjet je prišlo do precejšnjega poslabšanja komunikacijskih in okoljskih razmer na določenem delu koprske občine.

Drugi razlog za tako pobudo je, da vinjete plačajo samo vozniki avtomobilov, medtem ko tovornjakom, ki so na poti iz Luke Koper in s Hrvaške v Italijo, na istem odseku ni treba plačati uporabo ceste, ker ni cestninskih postaj. Oljka se sklicuje še na posebnosti maloobmejnega območja, saj spodbujajo logiko prostega gibanja ljudi. Italijani za več deset kilometrov avtocest ob meji ne zaračunavajo cestnin, zato bi bilo že zaradi recipročnosti prav, da bi tudi pri nas vzpostavili podobno ureditev. Ukinitev vinjet utemeljujejo tudi s tem, da Izolani po dograditvi predora Markovec ne bodo imeli alternativne cestne povezave s Koprom, če bo obmorska cesta zaprta. Dodaten razlog za premislek bi moral biti po mnenju Oljke gospodarski učinek. Vinjete odvračajo številne Italijane in tranzitne goste, ki bi sicer kot dnevni gostje obiskali obalne kraje. Zaradi vsega tega vinjete povzročajo istrskim krajem in Sloveniji več škode kot koristi, ugotavlja Valter Krmac. »Že laičen izračun in analiza prometnih tokov pokažeta, da je izplen z vinjetami premajhen, da bi odtehtal izgube,« meni predsednik Oljke, ki predlaga drugačno ureditev še letos pred turistično sezono.

Na Darsu so nam včeraj povedali, da o tem odloča vlada oziroma zakonodajalec in da morajo obračunavati vinjete za vse ceste, ki jih vzdržujejo. Prepričani so, da je to predvolilno všečen predlog, ki bi sprožil še več zahtev za podobne izjeme v državi, kar bi vodilo do razpada cestninjenja.