V Kostanjevici na Krki voda do pragov hiš

Gasilci in člani civilne zaščite so noč v Kostanjevici na Krki prebedeli, a s peskom napolnjenih vreč (še) niso uporabili.

Objavljeno
20. september 2017 10.57
Kostanjevica
J. Z.
J. Z.
Kostanjevica na Krki - Medtem ko se po obilnem deževju pretoki mnogih slovenskih rek že upadajo, kraška reka Krka pričakovano še vedno narašča in bo najvišje vrednosti dosegla predvidoma med 13. in 16. uro. Kostanjeviški otok je zaradi poplavljenih cest na severnem delu že zaprt za promet, a krajani naj bi za las odnesli suho kožo.

»Voda je prišla 10 do 15 centimetrov do pragov hiš. Krka bo še naraščala, a mislim, da se bomo najhujšemu tokrat izognili,« je dejal poveljnik civilne zaščite v občini Robert Zagorc.

Po podatkih slovenske agencije za okolje (Arso) je imela Krka v nekaj kilometrov nižjem Podbočju ob 8.10 uri 350 kubičnih metrov pretoka na sekundo, zgodaj popoldan se bo predvidoma približala 380 kubičnim metrom na sekundo.

»Še včeraj je bila napoved, da bo dosežen pretok 400 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da bi se ponovile poplave z leta 2014,« je dejala vodja posavske izpostave uprave za zaščito in reševanje Zdenka Močnik: »K sreči se je vreme malce spremenilo, padavin je bilo malce manj od napovedi.«

Gasilci in člani civilne zaščite so noč v Kostanjevici na Krki prebedeli, pripravljene vreče, s katerimi bi lahko deloma zaščitili vdore vode v hiše, zaenkrat še niso napolnili s peskom.

»Opazno je, da je po čiščenju korita reke tok zdaj drugačen,« pozitivne učinke ukrepa, za katerega so Kostanjevčani pristojne prosili dolga leta, opisuje Zagorc. Morda je gladina vode v kraju ob enakem pretoku zaradi tega tudi kakšen centimeter nižja, ugiba, a zanesljive podatke bi lahko ponudile le temeljite analiza Arsa.