V Kranju bi po 50 letih selili osrednjo tržnico

Občina s spletno anketo ugotavlja, ali je boljša sedanja lokacija ob cerkvi ali 100 metrov proč ob vodnjaku.

Objavljeno
12. julij 2013 20.47
Tržnica v Kranju
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Ali obiskujete tržnico? Menite, da je tržnica v starem Kranju dovolj dostopna? Ali bi bili zadovoljni, če bi tržnico preselili na Glavni trg? Naj tržnica ostane na sedanji lokaciji?«

Vsa ta vprašanja zastavlja Mestna občina Kranj na svoji spletni strani in kot smo izvedeli, je niso, kot so nameravali, zaključili 5. julija, ampak bodo zaradi premajhne odzivnosti občanov zbirali mnenja do konca letošnjega avgusta.

Zamisel, da bi osrednjo tržnico ob župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev preselili približno sto metrov daleč, ob vodnjak na Glavni trg, so že pred meseci zavrnili v Krajevni skupnosti Center.

Gnijoča zelenjava po tleh zagotovo nikakor ne sodi v prostor, kjer so organizirane tudi prireditve, so bili njihovi pomisleki. Vprašljivo pa je tudi, ali je spletna anketa primerna za ugotavljanje, kaj si mislijo nakupovalci.

»Odziv občanov bo nedvomno igral pomembno vlogo pri odločitvi, vsekakor bomo pretehtali tudi druge razloge,« so za Delo pojasnili na MOK in dodali, da je prednost sedanje lokacije zagotovo ta, da so občani na lokacijo navajeni in da je dovolj prostora tudi za pokrito tržnico.

Po dostopnih informacijah je tržnica, s katero upravlja Komunala Kranj, na tem mestu že 50 let, Kranjčani pa nanjo praviloma zahajajo le ob sobotah. Med tednom na njej bolj ali manj sameva peščica prodajalcev, zato njeno poslovanje ne prinaša dobička, v zadnjem mesecu, ko tu blizu poteka obnove ulic, pa je še bolj prazna kot običajno.

Slabost sedanje lokacije tržnice je njena nedostopnost iz Glavnega trga, poleg tega zdaj ne tu ne kje drugje ni javnih sanitarij.

Prednost nove lokacije vidimo v preprostosti in dostopnosti tako za občane kot mimoidoče, v prostorih nekdanje trgovine Jugoplastika (na robu Glavnega trga in Prešernove ulice) pa bi lahko uredili pokrito tržnico, razmišljajo na občini. No, ta poslovni prostor, ki je, kot pravijo na občini, razpoložljiv, bi morala občina seveda še odkupiti.