V Lendavi odprli 15. lekarno Pomurskih lekarn

S 93 zaposlenimi so lani ustvarili za pol milijona presežka.

Objavljeno
27. oktober 2017 17.14
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava − Okrog 600.000 evrov je stala nova lekarna v neposredni bližini zdravstvenega doma v Lendavi, katere gradnjo je javni zavod Pomurske lekarne v celoti financiral z lastnim denarjem. Lekarna, ki so jo odprli včeraj, je druga lekarna Pomurskih lekarn v Lendavi in njihova petnajsta v vsem Pomurju. Prinesla je tri nova delovna mesta, tako da je zdaj v javnem zavodu skupaj že 93 zaposlenih.

Pred včerajšnjim odprtjem nove lekarne je direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc posebej poudaril to, da so jo postavili z lastnim denarjem in da »Pomurske lekarne s to novo pridobitvijo nadaljujemo s svojim osnovnim poslanstvom, zagotavljanjem varne, zanesljive, učinkovite, pravilne in nemotene preskrbe Pomurcev z zdravili v sodobno urejenih prostorih«.

Zadnji direktorjevi poudarki niso bili naključni, saj so bili pred slabim letom ti poudarki njegovi argumenti, zaradi katerih je kljuboval Mestni občini Murska Sobota, ki je zahtevala, naj Pomurske lekarne skoraj štiri milijone evrov presežkov iz preteklih let namenijo za kakšen skupni projekt pomurskih občin. Sobočani so predlagali sofinanciranje Soboškega jezera in postavitve paviljona Expano, toda direktor sprva o delitivi dobička ni hotel nič slišati, rekoč, da bi s tem ogrozili kakovost, varnost oskrbe z zdravili in nadaljnji razvoj lekarniške dejavnosti v Pomurju.

Po daljših pogajanjih in prerekanjih tudi z drugimi občinami ustanoviteljicami so se skupno dogovorili, da Pomurske lekarne mednje razdelijo polovico zbranega dobička, torej dva milijona evrov, kar so tudi uresničile. Nič pa se še ni zgodilo v zvezi s sprejemanjem novega odloka o ustanovitvi JZ Pomurske lekarne.

Po zdaj veljavnem ima zavod namreč le šestnajst pomurskih občin ustanoviteljic, ker ga po tem, ko so nekatere večje občine razpadle na več manjših, niso spremenili in niso določili razmerja ustanovnih deležev, ki bi lahko bilo osnova za delitev dobička (in izgub, opozarja direktor Zajc) Pomurskih lekarn v bodoče. Mestna občina Murska Sobota je šele pred kratkim preostalim občinam poslala osnutek novega odloka, o katerem pa še niso razpravljali.

Prav zaradi spora okrog delitve dobička in zato, ker zavod domnevno zdravil ne nabavlja po pravilih javnega naročanja − v Lekarniški zbornici Slovenije trdijo, da lekarne teh pravil ne morejo upoštevati, ne da bi ogrozile normalno preskrbo z zdravili −, je Ivan Zajc zdaj po dvajsetih letih direktorovanja le še vršilec dolžnosti direktorja.  MO Murska Sobota je namreč nasprotovala njegovemu ponovnemu imenovanju, pritožila pa se je tudi proti sklepu sveta zavoda, ki je Zajca imenoval za vršilca dolžnosti direktorja do novega razpisa.