V Ljubljani posneli najbolj strašljiv oglas na svetu

Kako nas vidijo naši otroci, ko smo pijani, je sporočilo oglasa finske nevladne organizacije. Oglas opozarja na posledice alkoholizma. Igralci so Slovenci.

ned, 23.09.2012, 19:31

Ljubljana - Oglas, ki ga je CNN opisal kot »morda najbolj strašljiv oglas na svetu ta hip«, je bil posnet v Ljubljani, vsi nastopajoči pa so Slovenci piše spletni portal Žurnal24.

Naročnik oglasa, ki opozarja na trpljenje otrok ob starših alkoholikih, je finska nevladna organizacija Fragile Childhood, produkcija pa je delo trzinske družbe Studia Arkadena.

Celotna ekipa in lastniki prostorov, ki so sodelovali na snemanju, so svojo pomoč pri izvedbi oglasa ponudili za minimalen honorar oziroma brezplačno, navaja Žurnal24.

O oglasu, dolgem eno minuto, so v minulih dneh poročali številni svetovni mediji, na youtubu pa si ga je v enem tednu ogledalo skoraj milijon in pol uporabnikov.

Za snemanje takšnega oglasa so se na Finskem odločili, ker je raziskava pokazala, da zaradi alkohola v tej državi umre 17 odstotkov vseh ljudi v starostni skupini 15 do 64 let. Prvič doslej je bilo število mrtvih višje od števila umrlih zaradi bolezni.

Zaradi alkoholizma umre 10,5 odstotka odraslih Fink; to je podoben odstotek, kot je odstotek umrlih zaradi raka na prsih.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
wladymyr

Otroci zombiji in starševski alkoholizem

Kaj je tukaj tako strašljivega, če le poznaš kaj slovenskega leposlovja, polnega še strašnejšega, zlasti vaškega alkoholizma, zbebljenosti in množično uporabnega seksa, pa ne le tako, da je bilo spolno občevanje le včasih edino veselje vajncerlov, to se reče, viničarjev, ki so popivali šmarjakulo, ampak ko so spačli v skupnih posteljah, so bratje svojim sestram, ko so imeli pač erekcijo, vtaknili ud v nožnico in uživali v spolzki opolzkosti..., medtem ko mestna perverzija bolj nagnjena tudi ljubljenju očetov s svojimi godnimi hčerami, če je res, kakor pravi skrita ali vsaj prikrita statistika anonimnosti slovenskih družin; ampak to še ni najhuje, najbolj togotno je, da se slovenske punce, punčke, punčare, dekleta, dekline in ženske in žene obnašajo, kakor da spodaj sploh niso prešičene, da odtegujejo svojo "visoko pesem" ter vendar brž skočijo z nogami na ramenih vdano uslužno kakemu tujcu, še najraje južnjaku, sicer pa so tako brezosebno karieristično čistunske kot papir, puritansko egoistične in ne zaupajo, kolikor se potem bržkone zadovoljujejo s svojimi dildoji, imenovanimi "janezek", "pepi" ali kako drugače ljubkovalno, ko se samozadovoljujejo, a tega ne porečejo nikomur, držijo strasti same zase, pa naj so katoliš ali liberalno politiš, verne ali brezverke..., in koliko je šele tistih, ki se derejo "muslimansko", celo v knjižnici:"Ženske je treba tepst!" in knjižničar brkež v sposoji takemu ničvrednežu med režanjem samo še pokimava in se z njim strinja, sicewr pa se godi, da so Slovenke čustveno dojete pri južnjakih kot nekakšne "blond kurbe", pravzaprav kot slovensko severne Slovanke nekakšne "Švabice", medtem ko prenekateri slovenski fant ali možak, tudi poročeni mož seže po steklenici..., še drzneje pa je, ko dekle-zaročenka pove fantu, da se bo poročila - z drugim, ker je prodana nevesta, in onle novi zaročenec je potlej samo žrtev dogovorov za svojo prodano nevesto in se v bore treh mescih totalno zapije in se uniči, in če ima srečo, ga le najde neka druga "ljubica", ostra ženskica, da ga reši in da zaživi ločenec potlej srečno življenje...
in otroci? Za otroka ali otroke alkoholik niti ne ve, da jih ima... njegov najljubši otrok je pač Dionir, sploh strastno detece Bakhus... - in kaj šele otroci narkomank in narkomanov, kolikokrat so lačni, nevzdržno zanemarjeni, tepeni, da o alkoholnih starših ne govorimo! a je že tako, da se je v slovenski državi dvignila skoraj znorelo zbebljena in nesramna ohlokracija: - kaj pa mladinski alkoholizem? ste že videli kdaj ob petkih zvečer v Ljubljani, kako napol ijo mlade pijane punčatre s svojimi nasilno divjimi alkoholnimi fanti avtobus, se derejo, vsi pa oponašajo takšnile - odrasle!
Otroci alkoholikov so na posnetku kot zombiji, otroci - zombijev... Ampak - direndaj, tepež, kri, ki se ulije čwez dekličino ali dečkovo lice? pošastno vreščavo zmerjanje pijanega očeta in skurbana histerija pijane mamice? še hujši pa so ohlokratski gazdinski stanovalci tujci, ki izzivajo v stanovanjskih mestnih blokih in jih celo kakor ščiti policija, češ da so itak samo blazni in v tej norosti pretepaški psihopati in nasilneži...?! saj vendar slovenska država z najvišjimi kulturnimi nagradami plačuje celo protislovensko šarlatansko zmerjanje ali tudi kičarja, kakor se je zgodilo v imenu Franceta Prwešerna leta 2009: in nihče ni, razen redkih izjem, niti nasprotoval, celo več, najdejo se državno plačane osebice, ki pišejo o šarlataniji populističnega zmazka, kakor da bi si bil nagrado v CD celo zaslužil?! enako velja, ko je raj peklensko sfižen slikar, ličar, ki ti nima česarkoli povedati, dvoživka na vsaki stopnji razvoja, protiumetniški gimpeljc, ki so mu dovolili, da je vedno nekaj bluzil "proti", dejansko pa se je utapljal v svojih "modernih" kičarijah, ko je plonkal pravzaprav popartiste...

In takšni spoti se pojavijo zdaj, v času trgatve? Prav. Kar naj se.
Kaj pa Prešernova Zdravljica?... "ki vtopi/ vse skrbi,/ v potrtih prsih up budi!"?
Zaenkrat ni nikjer kake prepovedi na prostem, primeroma v Ljubljani: na TR, pred NLB in nasproti parlamenta, ob maximarketu: ste šli kdaj ponoči mimo mladinskega pijančevanja, ki se nima kam dati? Starejši namreč v maxiju kupijo žgane pijače in vina, pijejo pa spredaj, nato pa izza Cankarjevega doma, za osnovno đolo v majhnem parku...

Ko mladim omeniš, da bi lahko sami organizirali plese v barakah krajevnih skupnosti, z brezalkoholnimi pijačami in prigrizki, se čudijo: a manjka jim inovativnosti-...Tako so potem nesrečni zombijski otroci alkoholiko samo dokaz več, kaj se ptravi - socialni (samo)mor...

24. september 2012, ob 18:01:11
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej