V manjših krajih le še do vozniškega izpita za moped in traktor

1. septembra država ukinja pet od 16 izpitnih centrov in možnost opravljanja praktičnega dela izpita v osmih krajih.

Objavljeno
23. julij 2014 17.49
Posodobljeno
24. julij 2014 09.00
*tlo* avto sole
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Ljubljana – V litijski občini protestirajo zaradi napovedane ukinitve izpitnega centra (IC) v Trbovljah in njegove priključitvije IC Celje. S prvim septembrom, ko bo predvidoma začel veljati novi pravilnik, država ukinja pet od 16 izpitnih centrov in odpravlja možnost opravljanja praktičnega dela izpita za vozniško dovoljenje v osmih krajih.

Ukinjeni oziroma priključeni večjim v njihovi bližini bodo izpitni centri na Ptuju, Jesenicah, v Domžalah, Velenju in Trbovljah. V izpostavah IC v Brežicah, Ajdovščini, Tolminu, Idriji, Ilirski Bistrici, na Ravnah na Koroškem, v Ormožu in Litiji pa po novem ne bo več mogoče opravljati praktičnega dela vozniškega izpita. Kandidati bodo v teh krajih lahko opravili le še teoretični del, pa še to le, če bodo izpolnjeni pogoji iz novega pravilnika za elektronsko opravljanje (prostor, dostop do računalnika ...).

Velenjski župan Bojan Kontič je povedal, da o ukinitvi izpitnega centra in njegovi priključitvi IC Slovenj Gradec uradno ni obveščen, zato tega ni hotel komentirati. Res pa je, da bodo Velenjčani tudi po uveljavitvi novega pravilnika obdržali možnost opravljanja vseh 17 kategorij vozniških izpitov v Velenju, v Slovenj Gradcu, kamor jih bodo priključili, pa bo na voljo le šest kategorij: AM, A1, B1, B, BE in F.

Protest na ministrstvo

Litijski župan Franci Rokavec je za Delo povedal, da nasprotuje odločitvi ministrstva za infrastrukturo in prostor ter republiške agencije za varnost prometa, ki sta pravilnik pripravili. Po njegovem gre samo za varčevanje, pri čemer ni pomembno, ali posamezni ukrep prinese več negativnih posledic kot koristi. Prepričan je, da so bili litijski občani in prebivalci sosednjih občin doslej deležni kakovostnih storitev, in to predvsem zaradi bližine izpitnega centra in tega, da so vozniški izpit kategorije AM, A1, A2, A, B1, B, BE ter F in G lahko opravljali v Litiji. »Gre za nerazumno poseganje v teritorialno organiziranost izpitnih centrov, ki bo imela za naše občane negativne posledice, predvsem zaradi podaljšanja poti za opravljanje vozniških izpitov.«

Župani zasavskih občin Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, Litija in Šmartno pri Litiji pa so v imenu 75.000 prebivalcev na pristojno ministrstvo že posredovali protestno pismo, ker v Trbovljah ne bo mogoče več mogoče opravljati izpitov za kategorijo A2 (motorno kolo do moči 35 kW), A (motor), C (tovornjak) in CE (tovornjak s priklopnikom), ampak bo treba za to v IC Celje. Za vse štiri kategorije je lani uspešno opravilo izpit 350 voznikov. Župani opozarjajo, da je iz Trbovelj do najbližjega IC Celje ali do IC Ljubljana uro vožnje, kar bi bila za njihove občane velika časovna in finančna obremenitev, saj je »standard prebivalcev naše regije nizek in plače ne dosegajo niti republiškega povprečja, medtem ko je brezposlenost nad slovenskim povprečjem«.

Pogreb za avtošole

Predsednik IC Trbovlje Milan Mravlje je nezadovoljen, ker jim novi pravilnik ukinja možnost opravljanja izpita v štirih kategorijah. Prepričan je, da v Trbovljah izpolnjujejo pogoje vsaj za kategoriji A in A2. Glede ukinitve IC Trbovlje in njegove dislocirane enote v Litiji imajo pomisleke tudi učitelji vožnje. »To je zame in za moje kolege poklicni pogreb,« pravi podjetnik Marko Rozina iz Gradišč pri Litiji. Prepričan je, da bodo kandidati izbrali inštruktorje vožnje v Ljubljani ali kje drugje, ko bodo ugotovili, da vozniškega izpita v Litiji ne bodo mogli več opraviti, zaradi česar sedanjih devet inštruktorjev vožnje v Litiji ne bo več konkurenčnih. Direktor Avtošole Relax Branko Kremzer nam je povedal, da se mu zdi nesmiselno, da izpita tako kot v Litiji ne bo mogoče več opravljati niti v Ilirski Bistrici. »Prepričan sem, da vozniki, ki so pridobili vozniške izpite v Ilirski Bistrici, enako dobro vozijo kakor tisti v večjih mestih, saj so morali opraviti vožnje tako po mestih, kakor tudi po avtocesti.«

Izpit plačajo občani

Na vprašanje, ali bodo morali zaradi novega pravilnika zmanjšati število inštruktorjev vožnje, je Kremzer odgovoril pritrdilno. »To se bo zagotovo zgodilo, ker se zdaj vse centralizira, učitelji vožnje na podeželju ne bodo imeli več dela, saj bodo kandidati vožnjo raje trenirali v večjih mestih, kjer bodo morali na koncu opraviti tudi vozniški izpit«.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je nad načrtom ogorčen še zlasti zaradi obrazložitve, da gre za še eno v vrsti racionalizacij, čeprav vozniški izpit in vse, kar je povezano z njim, plačujejo kandidati sami. Prepričan je, da bo to njihove občane udarilo po žepu, saj se bodo vozniški izpiti občutno podražili. Poleg izgube časa bo namreč treba plačati še pot do 35 kilometrov oddaljene Postojne in nazaj. »Odgovornim smo napisali protestno pismo, jutri pa začnemo zbirati podpise občanov, s katerimi bomo zahtevali, da pravilnik ne začne veljati.«

Nič novih ocenjevalcev

Vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov je za Delo povedal, da reorganizacija IC poteka predvsem iz strokovnih razlogov in le deset odstotkov iz ekonomskih. Ker se je 14 njihovih izpitnih ocenjevalcev upokojilo ali pa dalo odpoved, bodo po njegovem na leto privarčevali 250.000 evrov, saj novih ne nameravajo zaposliti. Zaradi ukinitve petih IC nobenega od zaposlenih ne nameravajo odpustiti, zagotavlja Velov. Na očitke zasavskih županov in drugih nasprotnikov reorganizacije odgovarja, da je pri opravljanju vozniškega izpita za motorje in tovornjake ključna vožnja po avtocesti, česar pa v Trbovljah in tudi kje drugod ne morejo zagotoviti. Trdi, da hočejo z novim predpisom dvigniti le kakovost znanja bodočih voznikov. »Če želimo imeti dobro usposobljene voznike, morajo znati voziti tudi po Celju in po avtocesti in ne le po manjših krajih,« je prepričan Velov. Glede ukinitve dislociranih enot v Litiji in tudi v Ilirski Bistrici pravi, da se bodo tam še vedno lahko usposabljali med drugim tudi za voznike osebnih vozil, le izpit bo treba opraviti v Trbovljah oziroma v Postojni. Izpit za traktor in za kolo z motorjem (moped) pa bo še vedno možno opraviti tudi v Litiji in v Ilirski Bistrici.