V Mariboru negotova podpora nujnemu zadolževanju za sedem milijonov evrov

Do zadnjega se ne ve, ali bo proračun v Mariboru dobil podporo mestnega sveta. 

Objavljeno
30. marec 2016 22.00
*tre* MARIBOR
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Kljub nekajmesečni zamudi Maribor tudi na današnji seji mestnega sveta zelo verjetno še ne bo dobil potrjenega proračuna za leto 2016, saj županova koalicija v mestnem svetu nima večine.

Mariborski župan Andrej Fištravec sicer zatrjuje, da predlog omogoča večinsko podporo, a obenem dodaja, da se »v Mariboru do zadnjega na ve«. Predlog predvideva 88,6 milijona evrov prihodkov in 97,7 milijona evrov odhodkov, razliko pa bo občina pokrila s preostankom sredstev iz lanskega leta in dodatnim zadolževanjem, saj naj bi najeli 7,1 milijona evrov kredita.

Eno največjih bremen je stalno višanje izdatkov za socialne transferje, precej je tudi starih bremen, denimo dolg do Arrive in Aquasystemsa, povsem negotova je usoda tožbe Iskra Sistemi zaradi nerealiziranega projekta postavitve radarjev iz časov župana Franca Kanglerja, neugoden razplet pa bi lahko za Maribor pomenil precejšen izdatek. Enako velja za nerešena vprašanja z DUTB glede lastništva žičniških naprav in zemljišč na Pohorju, kjer je občina uveljavljala izločitveno pravico, v postopku mediacije pa si obetajo uskladitev glede višine nadomestila, ki ga bodo morali plačati.

Gradili ne bodo

Kredit nameravajo uporabiti za različne projekte, med katerimi je 1,5 milijona evrov namenjenih za investicijska vzdrževanja, 1,26 milijona evrov pa za gradnjo vrtca v Pekrah, ki bo tudi edina večja novogradnja letos. Še 600.000 evrov nameravajo porabiti za investicije v osnovnih šolah, nekaj več kot milijon evrov pa za sanacijo asfaltnih vozišč in vzdrževanje občinskih cest.

Novih zaposlitev po zagotovilih direktorja mestne uprave Darka Frasa ne bo, predviden je le potencialni prevzem delavcev iz ukinjenega javnega podjetja za gospodarjenje z javnimi zemljišči. Fras dodaja, da »s predlogom ne more biti zadovoljen nihče, so pa poiskali najboljši možen kompromis«. Pripravljeni so na manjše popravke, korekcije do drugega branja so seveda še možne, vendar bi nesprejetje proračuna težave s financiranjem po dvanajstinah le še povečalo.

Razpršen mestni svet

Mestni svet je z lanskimi izstopi in prestopi dobil precej spremenjeno podobo, saj je v njem kar petnajst strank, list, klubov samostojnih svetnikov ter samostojnih svetnikov, kar pomeni, da bosta morala župan Fištravec in direktor mestne uprave prepričati tako rekoč vsakega posebej. Podporo predlogu so napovedali v Listi župana Andreja Fištravca, Desusu, Gasilcih Maribora, Stranki mladih – Zeleni Evrope in NSi, vendar to ne zadošča za sprejetje. Pomisleke imajo v vseh strankah, ki niso del koalicije, odločilni bodo verjetno glasovi druge najmočnejše stranke, to je SMC.

Kot je dejal predsednik mariborskega odbora SMC Andrej Špenga, so se z županom trikrat dobili na usklajevanjih glede postavk proračuna, vanj pa jim je uspelo uvrstiti nekatere svoje projekte, ki so vredni okoli dva milijona evrov, največji med njimi je gradnja vrtca v Pekrah. Vendar Špenga poudarja, da potrebujejo dodatna zagotovila, da bo proračun res uravnotežen, zato pričakujejo dokumentacijo o stvarnih prenosih sredstev iz lanskega leta, ki naj bi jih bilo za 5,2 milijona evrov, natančen seznam zapadlih in nezapadlih računov iz preteklega leta ter potrdilo o zaključnem računu, ki bi ga morala Mestna občina Maribor ministrstvu za finance oddati do danes.