V Metliki se začenja 31. Vinska vigred

Bogat program na vseh treh trgih v metliškem starem mestnem jedru.

Objavljeno
16. maj 2013 18.15
hočevar krompir
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Metlika - V Metliki se danes začenja 31. Vinska vigred, največja belokranjska vinska, turistična, kulturna in kulinarična prireditev. Obiskovalce vseh starosti čaka na vseh treh trgih v starem mestnem jedru do nedelje zvečer zelo pestro dogajanje.

Vinska vigred se bo začela popoldne z odprtjem degustacijske kleti in razstavo domače obrti v gradu ter kulinarično razstavo v konzumu z delavnico peke zaščitene belokranjske pogače. Podelili bodo tudi priznanje za najboljšo pogačo, ki jo je letos spekla Marjeta Starešinič s Krasinca.

Na večernem uradnem odprtju prireditve, na katerem slavnostni govornik po dolgem času ne bo politik, ampak znani enolog, domačin dr. Julij Nemanič, bodo podelili priznanja za najbolje ocenjena vina - šampion Vigredi je sauvignon 2001 iz Vinske kleti Prus, ki ima tudi najboljšega belokranjca, šampiona metliške črnine pa je pridelala KZ Metlika - in okronali novo kraljico metliške črnine, Martino Bahor iz Črnomlja.

Sobotni program Vinske vigredi je najbolj pripravljen za obiskovalce iz vse Slovenije, je pa tudi športno obarvan, saj pričakujejo več stotnij kolesarjev iz Ljubljane. V nedeljo, ki je na prireditvi najbolj družinski dan, pripravljajo še tradicionalni tek po Urbanovi poti. Vse dni se obiskovalcem obeta tudi obilo dobre glasbe, zabave, prireditev za otroke, pokušnja najboljših vin in belokranjskih kulinaričnih dobrot. Za varnost obiskovalcev so poskrbeli s poceni avtobusi iz Črnomlja, Semiča in Novega mesta.

V okviru prireditve bodo podelili tudi priznanje za najlepši belokranjski spominek. Izmed 46 izdelkov je bil najbolje ocenjen belokranjski par, ki ga je izdelala Jakobina Pahor Pugelj. Spominek bo po besedah župana Darka Zevnika protokolarno darilo občine Metlika.