V Muro je zletela že dvajseta policijska kapa

Slovenski in hrvaški mejni policisti na mejnem prehodu Petišovci bodo nadaljevali tradicijo

Objavljeno
31. december 2012 15.02
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Petišovci, Mursko Središče - Začelo se je 31. decembra leta 1992, ko so se na mostu čez mejno reko Muro prvič prijateljsko srečali mejni policisti in cariniki s slovenske in s hrvaške strani novega mejnega prehoda Petišovci - Mursko Središče na novi slovensko - hrvaški meji , da si zaželijo srečo in zdravje.

Takrat je Božu Pongracu s postaje mejne policije Petišovci veter z glave odnesel policijsko kapo in jo vrgel z mostu v Muro. V spomin na ta dogodek in z željami po dobrem sodelovanju in prijateljstvu se policisti in cariniki z obeh strani tega mejnega prehoda že dvajset let srečujejo na mostu 31. decembra in točno opoldne v reko vržejo enkrat hrvaško, drugič spet slovensko policijsko kapo z željo, da bi z njo odvrgli vse slabo iz iztekajočega se leta.

Tudi letos je bilo tako. A ker je bil jubilej okrogel, se je slovenski policijski kapi v hladni Muri pridružil še klobuk začetnika te tradicije Boža Pongraca, ki se odpravlja v pokoj.

Letos je slovensko - hrvaško mejo v Petišovcih prečkalo okrog dva milijona potnikov in 1,2 milijona vozil in tudi v prihodnje, po vstopu Hrvaške v EU sredi prihodnjega leta, kakšnih sprememb v obsegu prometa ne pričakujejo, sta danes na srečanju na mostu povedala komandir Petišovske mejne policijske postaje Ernest Bedek in njegov kolega s hrvaške strani Miljenko Vrbanec. In tudi tradiciji srečanj na mostu ob koncu leta se kljub hrvaškemu vstopu v EU ne bodo odpovedali, sta zatrdila oba.