V Planici hrup vetrovnika zmotil zagovornike miru

Civilna iniciativa opozarja na neznosni hrup, ki ga inšpektorji niso potrdili. Dodatnih stroškov zato ne bo.

Objavljeno
28. junij 2016 19.37
Blaž Račič
Blaž Račič

Planica – Še preden so v nordijskem centru v Planici sploh dobro zagnali vetrovnik, je ta že zmotil iniciativo za mirno dolino Tamar in TNP, ki je zaradi domnevno pretiranega hrupa napravo prijavila pristojnim inšpekcijskim službam. Na okoljskem inšpektoratu njihovih navedb o neznosnem hrupu niso potrdili, direktor zavoda Planica Jelko Gros pa je napovedal ukrepe za dodatno zmanjšanje slišnosti naprave.

»Dokler nismo opravili meritev frekvenc oziroma jakosti zvoka, nismo mogli izvesti vseh nastavitev vetrovnika. Meritve imamo in zdaj izvajamo dodatne ukrepe za omejitev hrupa,« je dejal direktor zavoda Planica Jelko Gros.

O čezmernem obremenjevanju okolja s hrupom, ki ga menda povzroča vetrovnik, so bile pred dnevi obveščene inšpekcijske službe. V anonimni prijavi iniciative za mirno dolino Tamar in TNP so prijavitelji zapisali, da se je zadnji mesec okoli centra širil »neznosen hrup«.

Inšpektorat: v 15 minutah dva odgovora

Gradbeno dovoljenje za osrednji objekt v nordijskem centru je bilo izdano na podlagi poročila o vplivih na okolje za NC Planica, ki kot najglasnejše naprave izpostavlja snežne žirafe za izdelavo kompaktnega snega. Te povzročajo za največ 78 decibelov hrupa, so zapisali v prijavi in opozorili, da naj hrup vetrovnika sploh ne bi bil vključen v poročilo o vplivih na okolje. Jelko Gros je takšne navedbe zavrnil in zatrdil, da je v poročilu upoštevano tudi delovanje vetrovnika.

Z vprašanji o prijavi smo se obrnili na okoljsko inšpekcijo, od koder so najprej potrdili le, da so prijavo prejeli, in povedali, da jo bodo obravnavali v skladu z usmeritvami za vrstni red, samo 15 minut kasneje pa so z inšpektorata sporočili, da je bil inšpekcijski nadzor po prejeti prijavi že opravljen. »Vetrovnik je v fazi poskusnega obratovanja, med pregledom so inšpektorjem predložili tudi prve meritve hrupa, ki pa so izkazovale nepreseganje mejnih vrednosti,« so zapisali na inšpektoratu.

V času planiškega skakalnega praznika hrup navijačev ne moti nikogar. Hrup vetrovnika pa je zmotil civilno iniciativo. Foto: Igor Mali

Protihrupna ograda

Vetrovnik je bil tako kot celoten objekt zgrajen na ključ, tako da dodatni stroški zaradi njegovega nastavljanja in drugi ukrepi za zmanjšanje hrupa ne bodo bremenili zavoda Planica, je zatrdil Jelko Gros. Po njegovem so za osrednji objekt pridobili uporabno dovoljenje, vendar je prvo leto obratovanja namenjeno opravljanju vseh potrebnih meritev (tudi hrupa) in morebitnim sanacijskim ukrepom.

Za Grosa je zato ključno, da ustrezne ukrepe zagotovijo do konca leta, pri čemer je zatrdil, da bodo dela za omejitev vplivov hrupa končali v kratkem. Kot je dejal, nameravajo urediti posebno protihrupno zračno pregrado, ki bo preprečila, da bi se pri zajemanju zraka od zunaj, ki ga za delovanje potrebuje vetrovnik, v okolje širil čezmeren hrup.