V pol leta rešitev za otroke s prirojeno srčno napako

Otroška kardiokirurgija: sodelovanje z močnimi evropskimi ekipami in odpravljanje sistemskih napak.

Objavljeno
04. junij 2014 23.22
imo*bypass2
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Za zagotovitev obstoja programa otroške kardiokirurgije v ljubljanskem kliničnem centru poteka več dogovorov: z zdravnikom Giovannijem Stellinom iz Padove, kirurgoma Janezem Vodiškarjem in njegovim nadrejenim Jaimejem Vazquezijem - Jimenezom iz Aachna ter Christianom Schreiberjem z münchenske srčne klinike.

Janez Vodiškar je včeraj s svojim aachenskim šefom pri nas operiral dva otroka, danes bo pod njunim skalpelom usoda še enega. Ali bi bila njegova vrnitev domov lahko ključna pri reševanju programa operacij otrok s prirojenimi srčnimi napakami ni znano, saj je v igri več možnosti. Vsekakor pa bo dokončna odločitev znana najpozneje v šestih mesecih, ko bo moral program nemoteno, varno in polno delovati.

Več informacij bo predstavljenih danes, ko bodo pred javnost stopili vodstvo zavoda, vodja programa Tomislav Klokočovnik, kardiologi in intenzivisti, torej tudi osebe, ki so pred časom podale ugovor vesti glede sodelovanja v programu. Sporno se jim je zdelo, da se je delalo kampanjsko, po tri dni na mesec, ko so bili operirani dva ali trije otroci na dan. Zdaj se prizadevanje usmerja v spremembo teh, po njihovem mnenju nevzdržnih razmer. Najhujši in najbolj kritični primeri otrok so operirani v Münchnu, odpravljene so vse sistemske napake, ki so bile odkrite pri notranjem nadzoru leta 2012. Za samostojno delo se pospešeno izobražuje tudi kirurg Miha Weiss.

Predsednica sveta UKC Aleksandra Markovič - Predan je poudarila, da se ne bodo ozirali v preteklost: »Za nazaj se morajo stvari toliko proučiti, da se ne ponovijo, za naprej pa bomo ta program uredili tako, da bodo starši prizadetih otrok nehali preživljati grozo.«

Na včerajšnji seji sveta so največ pozornosti namenili prav opisani problematiki, ki jo na kliniki rešujejo tudi s pomočjo zunanjih mediatorjev – pravnih strokovnjakov in psihologa. Ti naj bi sklicali že več kot petindvajset sestankov, to pa je po besedah Markovič-Predanove že prineslo napredke v gradnji porušenih medsebojnih odnosov sodelujočih v program. Kakšne, ni povedala, češ da so se zavezali molčečnosti.

Sicer pa so svetniki UKC obravnavali še poslovne rezultate klinik in kliničnih inštitutov, ki so v prvih treh mesecih letos pridelali štiri milijone minusa, pozornost pa so namenili tudi nevzdržnim čakalnim dobam.