V Predjami bi pobirali občinsko takso

Občinski odlok Občina prisluhnila pritožbam Predjamcev, ne sliši pa opozoril o nezakonitosti

Objavljeno
18. december 2013 12.16
SLOVENIJA,PREDJAMA,28.11.2012.PREDJAMSKI GRAD. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – Občina Postojna in krajevna skupnost Bukovje nameravata v Predjami pobirati občinsko takso. Odlok so sinoči z večino glasov sprejeli kljub opozorilom, da odlok ne bo ničesar rešil, le odvrnil turiste.

»Sto tisoč obiskovalcev Predjamskega gradu na leto so za Predjamo velika obremenitev, pojasnjujejo v krajevni skupnosti Bukovje. V vas vozijo številna osebna vozila, avtodomi in avtobusi. Nemalokrat si grad ogledajo le od zunaj, uporabljajo sanitarije, uživajo v lepem razgledu, za seboj pa puščajo smeti in onesnažujejo okolje. Od tega turističnega obiska hočejo imeti tudi sami kakšno korist,« je v obrazložitvi sprejema občinskega odloka zapisal župan Jernej Verbič.

Po novem odloku bi verjetno v začetku turistične sezone pred vasjo Predjama, na cesti, ki je pred kratkim postala občinska, pobirali po dva evra za osebna vozila, po 25 evrov za minibuse in po 50 evrov za avtobuse. Izkupiček bi namenili stroškom režijskega obrata, ki bi takso pobiral, ostalo pa bi bil prihodek KS. Del takse bi plačniki lahko uveljavili kot popust pri nakupu lokalnega izdelka, plačila pa bi bili oproščeni prebivalci, njihovi obiskovalci, lastniki nepremičnin in zaposleni v Predjami. Ti bi dobili petletne dovolilnice. Globa za nespoštovanje odloka bi znašala sto evrov.

Župan je občinski svet sinoči seznanil z opozorili novega najemnika Predjamskega gradu Marjana Batagelja, da ocenjuje, da je odlok nezakonit, da je uperjen zgolj proti družbi Postojnska jama in da lahko povzroči gospodarsko škodo. »Ne predstavljamo si odziva naših poslovnih partnerjev in turistov, ki bi morali ob vstopu v vas Predjama sprva plačati takso na vstopni rampi, nato pa še vstopnico za ogled gradu ali Jame pod Predjamskim gradom. Vsebina odloka omejuje svobodno gospodarsko pobudo, ki je tudi ustavna kategorija,« je zapisal direktor Postojnske jame, katere solastnica je tudi občina Postojna.

Večina občinskih svetnikov je odlok podprla, ne glede na opozorila opozicije, da odlok ničesar ne rešuje in da bo kvečjemu odpodil turiste, in tudi ne glede na to, da je najemnik Predjamskega gradu že v začetku decembra predstavnika občine Postojna in KS Bukovje že seznanil z razvojnim programom za Predjamski grad. V tem se je zavezal, da bo vsako leto 45.000 evrov vložil v lokalno infrastrukturo, s čimer bi lahko odpravili precejšnji del okoljskih obremenitev, ter da bo v soglasju z lastniki zamljišč in cest poiskal mogoče prometne rešitve. Proti omejevanju dostopa do državnega spomenika se je izreklo tudi ministrstvo za kulturo, z ministrstva za kmetijstvo in okolje pa so pojasnili, da so okoljske dajatve v pristojnosti vlade in ne občin. Marjan Batagelj odločitve občinskega sveta sinoči ni hotel komentirati.