V predoru Sten na poljanski obvoznici se bodo dela nadaljevala konec meseca

V Primorju so potrdili, da se trenutno pripravlja vse potrebno za nadaljevanje izkopapredoro v škofjeloški občini.

Objavljeno
11. januar 2012 16.33
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Škofja Loka - Na škofjeloški občini so danes dobili težko pričakovano informacijo, da se bodo dela v sredinskem delu poljanske obvoznice v predoru Sten kmalu nadaljevala. V Primorju so potrdili, da se trenutno pripravlja vse potrebno za nadaljevanje izkopa in bodo prekinjena dela ponovno stekla konec januarja.

Gradnja etape obvoznice, ki zajema izgradnjo predora pod Stenom, se je začela jeseni leta 2010, sam izkop predora pa februarja lani. Izkop se je lansko jesen zaustavil zaradi finančnih težav Primorja.

Doslej je izkopanih nekaj več kot 60 odstotkov 700 metrov dolgega predora. Pogodbeni rok za dokončanje del pa je avgust leta 2013. Rok je bil postavljen z nekaj rezerve in če ne bi bilo zapletov, bi bila obvoznica zgrajena v začetku leta 2013.

Nadaljujejo se tudi manj zahtevna dela na tretji etapi obvoznice, ki je prav tako v rokah ajdovskega Primorja. Nemoteno pa se gradi prva faza s krožiščem na Suhi, katerega izvajalec je Gorenjska gradbena družba, je za STA povedal župan Ješe, ki upa, da bo tudi obljuba o nadaljevanju izkopa predora pod Stenom še v tem mesecu izpolnjena.

Izgradnja celotne poljanske obvoznice bo stala 43 milijonov evrov, za kar je v višini 27 milijonov evrov zagotovljeno sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Če projekt ne bo zaključen v predpisanem roku do konca leta 2015, pa evropskih sredstev ne bo mogoče črpati in jih bo treba v celoti zagotoviti iz državnega proračuna.

Prva pogodba z izvajalci za izgradnjo poljanske obvoznice, in sicer za pripravljanja dela, je bila podpisana že novembra leta 2006 in takrat je bilo predvideno, da bo celotna obvoznica dokončana in predana prometu leta 2010.