V prvi polovici leta ni denarja

Nadzorni odbor opozarja novogoriško občino, da je polletna realizacija proračuna že nekaj let prenizka.

Objavljeno
20. januar 2016 21.09
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica – Občinski nadzorni odbor opozarja, da je pridobivanje proračunskih sredstev v lanskem letu neusklajeno z načrtovano porabo v prvem polletju, občini pa predlaga, naj imenuje delovni skupini za gospodarjenje s premoženjem in pridobivanje sredstev EU. Občinska uprava stvari očitno vidi drugače.

S poročilom odbora o nadzoru nad pridobivanjem proračunskih sredstev v minulem letu se bo na današnji seji seznanil novogoriški mestni svet. Nekateri svetniki so že lani večkrat opozarjali na nizko realizacijo proračuna v prvi polovici leta. Ta je ob polletju leta 2015 na prihodkovni ravni dosegla le 26,2 odstotka in na odhodkovni ravni 30,5 odstotka načrtovane.

Kot ugotavlja nadzorni odbor občine, ki mu predseduje Miloš Pavlica, je k slabi realizaciji prispevalo nekaj neugodnih okoliščin, ki so močno posegle v predvidene prihodke, zato je morala občina najeti relativno velik nenačrtovan likvidnostni kredit. Eden takšnih dogodkov je bilo vračilo preplačanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) igralniški družbi Hit v višini 1,8 milijona evrov, kar je povzročilo celo negativne prihodke iz naslova davkov iz premoženja ob polletni realizaciji proračuna. Položaj se je sicer precej izboljšal v prvih devetih mesecih, kljub temu pa nadzorni odbor meni, da bi morala občina izboljšati načrtovanje.

Direktorica novogoriške občinske uprave Vesna Mikuž meni drugače. Prihodki občine so bili po njenih besedah dobro načrtovani, prav tako njihovo pridobivanje. V vsem letu so tako realizirali 45,4 milijona evrov ali 93,6 odstotka načrtovanih prihodkov ter 45,2 milijona evrov ali 92,6 odstotka načrtovanih odhodkov. Zadolženost občine je konec leta 2015 znašala 8,75 milijona evrov.

»Dinamika prihodkov je ciklične narave. Polletna realizacija torej ne pokaže celotne slike,« poudarja. Kljub temu nadzorni odbor predlaga, naj župan Matej Arčon imenuje delovno skupino, ki se bo ukvarjala z gospodarjenjem z občinskim premoženjem, strategijo dezinvestiranja in dinamiko povečanja pridobivanja kapitalskih dohodkov, ki so po njihovih ugotovitvah relativno nizki v primerjavi z drugimi občinami. Vodstvu občine predlaga še, da oblikuje skupino za dodatno pridobivanje sredstev EU.

Mikuževa komentira, da bo delovna skupina za gospodarjenje z občinskim premoženjem sestavljena znotraj občinske uprave. »Uprava je že pripravila pregled stanja občinskega premoženja. Kar ni uporabno, bomo začeli pripravljati za prodajo.« Projektna pisarna, ki se ukvarja tudi s pridobivanjem evropskega denarja, v okviru mestne uprave že deluje, zato Mikuževa meni, da sestavljanje posebne skupine za ta namen ni potrebno.